Gobi masala s květákem a krůtím masem na másle ghí
Výroba přepuštěného másla ghí je sice časově náročnější, ale poměrně jednoduchá. Pokrm podávejte s rýží.
Ingredience na 4 porce:
40dkg krůtího masa
1 květák
2–3 stroužky česneku utřeného
2 menší rajčata nadrobno nakrájená
1/2 lžičky kurkumy
1–1,5 lžičky mletého čili
2 lžičky mletého koriandru
hrst čerstvého koriandru nadrobno nakrájeného
1 lžička soli
1 lžíce másla nebo ghí
Máslo ghí
Má jasně žlutou barvu a velmi silnou máslovou chuť. Není tak jemné jako klasické máslo a nehodí se pro studenou kuchyni (např. jako pomazánka na chleba). Oceníte ho ale při pečení a smažení. Vydrží totiž dlouhé smažení, aniž by se připalovalo. Smaženému pokrmu dodá úžasnou křupavost a máslovou chuť. Výborná a aromatická je cibulka opečená na másle ghí.
Příprava:
1. Rozehřejte ghí na pánvi. Na něm pak orestujete krůtí maso, následně přidáte kurkumu a chilli a restujete necelou minutu. Přidáte čerstvý květák, dcl vody a přiklopíte. Dusíte cca 7 minut.
2. Přidejte rajčata a česnek, znovu přiklopte a duste dalších asi 6 minut.
3. Nakonec přidáte mletý i čerstvý koriandr, osolíte a dusíte ještě 5 minut. Podávejte s rýží.
Pošlete nám svoje recepty na e-mailovou adresu rano@rozhlas.cz. Vybrané recepty odvysíláme vždy v pátek po 5:00.
Nejposlouchanější
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.