Gerontoložka Holmerová: Systém zdravotně-sociálních služeb je třeba budovat odspodu, podle potřeb pacientů

17. leden 2024

V Česku se znovu diskutuje o zavedení zdravotně-sociálních služeb. Poskytovat by je mohly nemocnice, léčebny dlouhodobě nemocných, či domovy pro seniory. Jak by podle návrhu novely, s kterým přišlo ministerstvo práce a sociálních věcí, měla dlouhodobá péče o pacienty vypadat? Gerontoložka Iva Holmerová se vyjádří také k návrhu finanční odměny jako motivace k využívání preventivní péče a vysvětlí i pojem kyberchondrie.

„O zdravotně-sociální péči se diskutovalo na ministerstvu zdravotnictví ve spolupráci se Světovou zdravotnickou organizací už v roce 1993. Už tehdy bylo jasné, že je nutné obě složky integrovat a už tehdy to byl problém. Diskuse se ale bohužel stále táhne bez hmatatelného řešení,“ upozorňuje v pořadu Jak to vidí... gerontoložka Iva Holmerová.

Problematika se přitom týká velkého počtu lidí. „Nejde jen o staré lidi. Pacientů, kteří potřebují jak zdravotní, tak sociální služby, je mnoho. Jsou to lidé s demencí, Alzheimerovou nemocí, lidé po cévních mozkových příhodách, po poraněních, úrazech a poškozeních mozku. Propast mezi resorty, kam tito lidé se specifickými potřebami propadají, je ale obrovská.“

Změna systému

Podle Holmerové je třeba řešit problém komplexně. „Budovat systém zespodu, podle potřeb lidí, z nichž mnozí nejsou kvůli svému stavu schopni se o sebe postarat a služby si zorganizovat. Důležité je zajistit komunitní a terénní služby, které jim budou co nejblíže, které za nimi budou chodit do jejich bydlišť, do jejich obcí. Zajistit je třeba asistenci, pomůcky pro chůzi a pro mobilitu, dorozumívací a robotická zařízení, technologie včetně podpory pečujících, protože 80 % lidí s potřebou dlouhodobé péče zůstává v domácím prostředí.“

Vyloučit podle Holmerové nelze ani řešení kvality ústavní péče, byť jde o menší část velkého problému. „Předkládané novely se bohužel týkají pouze ústavní péče. Jakkoli je i toto důležité, jsem přesvědčena, že služby by měly být hlavně o podpoře lidí v domácím prostředí, ve spolupráci s obcemi a rodinami, protože ty poskytují péče nejvíce.“

Čas na doléčení

Návrh novely o zdravotně-sociálních službách by měl vyřešit to, že v léčebnách dlouhodobě nemocných zůstávají lidé, protože systém následné péče je nedostatečný.

Čtěte také

„Stále máme tendenci hovořit o léčebnách pro dlouhodobě nemocné. De iure ale v systému služeb už takto uvedeny nejsou. Legislativa hovoří o následné a dlouhodobé péči, přičemž zmiňovaná reforma by se měla týkat pouze dlouhodobé péče,“ vysvětluje Holmerová.

Kámen úrazu je podle ní v tom, že geriatričtí pacienti, kteří tvoří největší část skupiny, potřebují zejména včasnou, správnou a dostatečnou diagnózu a reakci zdravotnictví. „To je podle mého názoru zajištěno. Potřebný je ale i čas na doléčení. Ve stáří totiž nemoci i léčení trvají déle. I lidé s ne úplně dobrou perspektivou mohou aktivně rehabilitovat. Když se toto podcení, zbytečně mnoho lidí pak končí jako ležící pacienti, kteří jsou nesoběstační a odkázaní na dlouhodobou péči. Návaznost a posloupnost je proto nesmírně důležitá, nelze zkrátka každého odkazovat do dlouhodobé péče,“ uzavírá gerontoložka.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.