Georges Simenon: Maigret zuří

Komisař Maigret pátrá po vrahovi majitele nočních podniků na Montmartru. Rudolf Hrušínský v dalším případu legendární maigretovské série, která v rozhlase vznikala 22 let.

Komisař Jules Maigret se dočkal po celém světě bezpočtu rozhlasových, filmových i televizních interpretací. Poprvé byl maigretovský příběh zfilmován už v roce 1932. Rozhlasová série s Rudolfem Hrušínským ale u nás patří k těm nejslavnějším. Její osudy byly neméně překvapivé.

Adaptace režiséra Jiřího Horčičky začaly vznikat na počátku 70. let. Hrušínskému byla ale uprostřed práce pozastavena činnost v médiích. Sérii mohl dokončit až po šesti letech. První detektivka (Maigret a tulák) se tak v Československém rozhlase vysílala až v březnu 1977, poslední (Maigret a mrtvá dívka) v roce 1991.

I když okolnosti dlouhých 22 let, po které série vznikala, přinášely v průběhu natáčení různé změny, stěžejním režisérem maigretovek s Rudolfem Hrušínským byl právě Jiří Horčička. Připravil všechny díly s jedinou výjimkou: epizodu U kulaté báby režíroval v roce 1988 Josef Hajdučík.

Účinkují: Rudolf Hrušínský st., Růžena Lysenková, Vlastimil Hašek, Vladimír Brabec, Milan Neděla, Milan Mach, Jiřina Švorcová, Jaroslava Adamová a další
Překlad: Jarmila Friedlová
Dramaturgie: Hynek Pekárek
Režie: Jiří Horčička
Natočeno v roce 1977.

autor: Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio