Gentleman Jiří Dientsbier. Kotelník, který se přes noc stal ministrem zahraničí

Jiří Dientsbier je autorem snad nejznámějšího sloganu minulých třiceti let: Návrat do Evropy! Už v prosinci 1989 svolal jako ministr zahraničí tiskovou konferenci, kde poprvé přednesl koncepci budoucí politiky. Díky novému politickému směřování byla zrušena víza s celou Evropou. Příběh z kalendáře napsala Zora Vondráčková. Moderují Jan Kovařík a Tereza Stýblová. 

V kotelně jako topič měl čas psát a promýšlet mezinárodní vztahy. Za minulého režimu se ve vězení naučil pracovat s nůžkami na železo a po revoluci jimi přestřihl na hranicích dráty železné opony. Díky rozhlasovému mikrofonu zahraničního reportéra se seznámil s mnoha vysokými představiteli především západních států.

O čem bude pondělní příběh z kalendáře? Hádejte... Co se stane, když si báječnou ženskou vezme poslední kovboj, který se rád brouzdá rosou?

V Příbězích z kalendáře si každý všední den po 12. hodině připomínáme osobnosti, objevy a události v důležitých, ale i málo známých nebo zábavných souvislostech.

Jak můžete poslouchat? Živě, zpětně na mobilu i z počítače

Živě v rádiu na Dvojce, od pondělí do pátku po poledních zprávách. Příběhy z kalendáře můžete poslouchat i zpětně na internetu, všechny díly jsou jako podcast ke stažení. Podcast najdete na webu Dvojky nebo na audioportálu mujRozhlas, který si můžete nainstalovat i jako aplikaci.    

autoři: Zora Vondráčková , Jan Kovařík , Tereza Stýblová
Spustit audio

Související