Před revolucí líp nebylo. Proto je tady ta kniha, tvrdí fotograf Herbert Slavík

12. listopad 2019

Je spoluautorem knihy s názvem Poslední revoluce, která je odpovědí na hlasy, které tvrdí, že dřív bylo líp. Pro samotného fotografa prý byla překvapením.

„Teď se objevují nostalgické hlasy s tím, že bylo líp. To je nesmysl. Proto je tady ta kniha.“ Publikace s podtitulem Jak jsme žili zachycuje období od roku 1985 až do rozpadu Československa.

„Je o tom životě. K těm fotkám jsem se vrátil opravdu po 30 letech. Dřív jsem vůbec neměl tu potřebu. Byla to doba, na kterou ne úplně rád vzpomínám,“ ujistil Terezu Kostkovou v Blízkých setkáních.

Překvapení na druhou

kniha Poslední revoluce

„Sám jsem byl překvapený tím, co jsem fotil a jak ta země vypadala. Byla opravdu vybydlená a zbídačená. Pamětníci zapomněli a mladá generace netuší. Možná pro ni jsme tu knihu dělali.“

Která fotka z toho období je podle něj nejsilnější? „Vždycky zmiňuju fotku Václava Havla v Kongresu USA, kde stojí s tím vztyčeným véčkem. Až tam jsem si uvědomil, co se stalo,“ vzpomíná Herbert Slavík.

Václav Havel ve Spojených státech

Jak s Martinem Komárkem přišli na nápad knihy? Až kam ho pustí portrétovaný člověk? Je hodným fotografem? Jaké vzpomínky má na fotografování Jana Třísky? Žijeme ve šťastné zemi se zakaboněnými lidmi? Má spěch vliv na kvalitu fotek?

autoři: Tereza Kostková , eh
Spustit audio

Související