František Halas. Básník, který se vrátil

Básník František Halas, který se narodil 3. října 1901, byl ukázkový proletář. Jeho otec, sociální buřič, se pravidelně dostával do křížku jak s císařpánem, tak s prvorepublikovou justicí. V osmi letech mu na tuberkulózu zemřela maminka a před ní postupně tři sourozenci. Když byl otec povolán do I. světové války, v níž se i s návratem z Ruska zdržel šest let, žil František jen s babičkou ve výměnku na domovním dvorku.

Bída, která tam panovala, předčila všechny verše proletářských básníků, proto k nim František Halas příliš nelnul. V první sbírce Sépie koketoval s poetismem, brzy si ale našel vlastní zádumčivou polohu. V denunciačním referátu mu ji v roce 1950 nevybíravě vytkl Ladislav Štoll, oddaný marxistický literární kritik, kterému byla málo socialistická.

Básník v té době už bohužel nebo naštěstí odpočíval na hřbitově v Kunštátu, který velmi miloval a věnoval mu jedno ze svých nejkrásnějších děl, báseň v próze „Já se tam vrátím“. Vrátil se nejen tam, ale po roce 1989 naštěstí taky na své místo v české literatuře.

autoři: Jan Kovařík , Monika Valentová , Petr Kukal
Spustit audio

Související