Fobie z obřích soch překazila podpis smlouvy. Omeletky Haliny Pawlowské

12. červen 2021

Omeletky jsou dnes naplněné fobiemi. K moderním fobiím patří nomofobie, strach z toho, že nebudeme na mobilním signálu.

Lidé zažívají nejrůznější fobie. Osmnáct procent má strach z pavouků, 21 procent se štítí hadů. Rozšířeným strachem je obava o živobytí a s ní spojený strach z budoucnosti.

Obří socha Buddhy zabránila vydání knížky

„Má kamarádka trpí poměrně vzácnou fobií. Má strach z velikých soch. Jednou jsem s ní byla v Paříži. Byly jsme kousíček od podpisu smlouvy na vydání mé knížky ve francouzštině. Vydavatel nás pozval do vyhlášeného Buddha baru.

Pak se kamarádka podívala na zrcadlový strop, zachytila v něm odraz obrovského, asi desetimetrového zlatého Buddhy, zbavila se lahůdek za svého žaludku a z naší smlouvy nebylo nic.“

Světlana Nálepková se bála sama doma

Z čeho má fobii herečka Světlana Nálepková? „Až do dospělosti jsem se bála být sama doma. Musela jsem usínat v rozsvíceném bytě, mít puštěné rádio a dveře zamčené na několik západů. Na chalupě jsem zamykala už v pět a zůstala v hlavní místnosti.

Tahle fobie odešla sama. Ale mám další. Není mi příjemné potopit se do hlubin. Nedělají mi dobře letadla a výšky, ale snažím se na tom pracovat.“

Halinu Pawlowskou děsí hotelové koupelny

Halina Pawlowská se děsí koupelen v hotelích a penzionech. „Třeba sůl do koupele s názvem Divoká višeň mi v Hamburku způsobila takovou alergii, že jsem omdlela přímo ve vaně.

Musely mě z ní vynést asi tři muži, kteří nejdřív upejpavě říkali: Nedíváme se, ale pak ztráceli trpělivost a ulevovali si klením typu: Sakra, takhle se nenadřel ani ten Hemigwayův stařec se svou velrybou!“

V Omeletkách uslyšíte povídku Šárky Langové ‚Výlet‘. Vašek Šanda přidá filmové tipy, kde hlavní hrdinové trpí fobií. Halina Pawlowská přečte svoji povídku ‚Až se mě dcera zeptá‘ a přidá recept na řecký hrnec.

Show Haliny Pawlowské Omeletky poslouchejte v premiéře ve vysílání Českého rozhlasu Dvojky každou sobotu a neděli po 12. hodině. Každý díl najdete na stránce pořadu zdarma. Omeletky můžete poslouchat i v aplikaci mujRozhlas, kterou lze stáhnout do mobilu.  

Spustit audio

Související

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.