Expedice za plochým sklem

11. březen 2023

Obyčejné sklo lidé vyrábějí asi sedm tisíc let. Nejstarší známé skleněné předměty jsou skleněné korálky objevené na Blízkém východě, v oblasti dnešní Sýrie. České země patří mezi regiony, které mají dlouhou sklářskou historii. Sahá nejméně do 13. století. Sklo jako tradiční a historický materiál může mít i netradiční podobu. Jak vznikají např. multifunkční autoskla a izolační skla, určená pro památkové objekty, a k čemu se dá využít recyklované sklo?

Jedna z největších skláren na ploché sklo stojí v Teplicích. Tradice jeho výroby je tu více než 130 let dlouhá. Moderní plochá skla umí více, než jen propouštět světlo. Skla, která dokážou izolovat, umí skláři vyrobit od 20. století. Od té doby dokázali izolační schopnosti výrazně vylepšit a skleněným plochám dát ještě další funkce.

Moderní skla berou na milost i památkáři

Jednou z nejnovějších technologií je vakuové sklo. Skládá se jen ze dvou skleněných ploch, mezi kterými je tenká vrstva vakua. Ta účinně brání tomu, aby okna s takovými skly propouštěla venkovní chlad do domu.

Taková moderní skla proto berou na milost i památkáři. Jsou totiž tenká jako stará skla a vejdou se do historických okenních rámů. Současná chytrá skla dokážou také izolovat zvuk a propouštět více světla než klasické. Skláři také umí okna opatřit fotovoltaickými panely, zařídit, aby se nerozbila při nárazu, a dokonce ani při výstřelu.

Od teplických sklářů se také dozvíte, jak to vypadá, když se v tak velkém provozu taví sklo. Prozradili nám, jak energeticky náročná velká sklárna je a jak si počíná v časech energetické krize. A kam by se sklo mohlo vyvíjet dál?

Spustit audio

Související