Exotické rostliny

12. prosinec 2003

V Bystrovanech na Olomoucku se nachází rozlehlá okrasná zahrada, kam se návštěvníci jezdí inspirovat originální výsadbou rostlin. Přímo na místě lze zhlédnout množství cizokrajných listnatých stromů, jehličnanů, keřů i rostlin, kterým se daří i v našich klimatických podmínkách.

Od jara do podzimu tu můžete obdivovat také exotické rostliny, vyžadující nadstandardní péči. To ale neznamená, že je nemůžeme pěstovat na zahrádkách. Jedinou podmínkou jsou vhodné prostory k přezimování a větší pozornost, kterou musíme rostlinám věnovat.

Zahrada se může pochlubit několika araukáriemi. Patří k nejstarším rostlinám na zemi, pocházejí z Patagonie. Dožívají se dvou tisíc let, dorůstají výšky šedesáti a v průměru mají 2,5 metru. Před pěti měsíci sem majitelé dovezli z Itálie asi sedmdesátileté exempláře, které jsou v našich zeměpisných šířkách velkou vzácností. Léto přežily bez problémů, ale bude nutné vytvořit jim takové klima, na které jsou zvyklé z domova. Araukárie patří k rostlinám s největší energetickou vydatností, protože obsahují speciální extrakty. Vzácné jsou právě proto, že patří k nejstarším a musí se přizpůsobovat místním podmínkám.

Araukárie

K velmi atraktivním rostlinám v zahradě patří štětkovec (callistemon). Květenství se skládají z květů s mnoha tyčinek. Celé květenství pak připomíná štětky na čištění lahví. Jsou to rostliny mrazuvzdorné, ale v chladnějších oblastech je pro jistotu chráníme stěnou obrácenou na jih nebo na západ.

Pokud jste během dovolené v Řecku obdivovali olivovníkové háje, pořiďte si olivovník. V našich podmínkách nám olivy také vyrostou, ale nebudeme z nich vyrábět olej, budeme je mít pro radost. Strom nemusí být ve skleníku, pohybují-li se teploty kolem pěti stupňů nad nulou a výše, v opačném případě je přemístíme do skleníku. Oliva je dlouhověký strom s úzce podlouhlými šedozelenými listy, na spodu stříbřitými. Květy jsou vonné, bílé, v krátkých hroznech. Strom kvete koncem léta, má jedlé, oválné, zelené, později nachové plody.

Olivovník
Spustit audio