Eva Pilarová: Baví mě atmosféra ranního rozhlasu

10. únor 2011

Přivítali jsme nejen majitelku krásného hlasu o rozsahu tří a půl oktáv, ale i ženu, kterou její perfektní nohy vynesly až na pomyslné hvězdné nebe. Prý jí dopomohly i k angažmá v Divadle ABC.

Eva Pilarová letos slaví 51 let hudební kariéry. V rozhlase několik let moderovala Dobrá jitra: „Musela jsem tehdy vstávat kolem třetí hodiny ráno. A jelikož jsem zvyklá chodit spát později, bylo to náročné. Bavila mě ale atmosféra budovy v pět ráno. Chodby byly ztichlé, tajemné a zely prázdnotou.“

Zpívala rock, blues, swing, pop, jazz i operu a za jejími zády se vystřídaly bigbandy zvučných jmen i malá tělesa. V současnosti účinkuje s vlastní kapelou a vše okolo koncertů si dělá sama.

Eva Pilarová

Jen mě nelituj

Jen několikrát litovala, že nemohla nazpívat nějakou píseň. Největším zklamáním bylo odmítnutí práv na přehrání skladby Jen mě nelituj, kterou měl původně v repertoáru David Bowie. Naštěstí existuje celá řada autorů, kteří jí stále píší texty přímo na tělo. Stejně tak se jednalo i o herecké role. Třeba Zločin v šantánu.

Co se mi tady nejvíc líbí? Španělský ptáček a Pilarová.
Josef Škvorecký

Patřila k zakázaným umělcům a minulý režim jí cestování znemožnil. To si ovšem bezezbytku vynahradila po sametové revoluci. Navštívila nejen USA, kde se jí dařilo fotografovat a právě fotografie je to, čemu se v posledních letech věnuje nejvíce.

Fotila jsem už jako malá

„Fotila jsem už jako malá holka, ale do hloubky jsem pronikla až později. Z cest jsem si přivezla pár fotografií a někomu se to zalíbilo a fotky mi otiskl.“ Sama se prý nebrání ani pokročilé postprodukci a úpravě digitální fotografie.

Také nás v rámci živého vysílání Dvojky Českého rozhlasu čekalo překvapení. Telefonicky jsme zastihli Josefa Fouska, který našemu hostu popřál mnoho zdaru a štěstí. Prý to není jen textař, ale básník, alespoň tak zhodnotila jeho osobu fenomenální zpěvačka, která se navěky zapsala do dějin českého moderního umění.

autor: Jan Sklenář
Spustit audio