Erik Best: Babiš v lednu možná odejde z politiky. Agrofertu hrozí, že přijde o dotace

7. prosinec 2016

Sněmovnou prošel zákon o střetu zájmu, který členům vlády omezuje podnikání. Navíc nebudou moci provozovat některá média. Zákonu se přezdívá Lex Babiš, podle ministra financí, proti kterému je údajně namířen.

„Co nyní Babiš udělá, je pro mě asi nejzajímavější věc na politické scéně,“ říká novinář Erik Best. „Jakmile zákon začne platit, jeho firmám hrozí, že přijdou o státní dotace. Andrej Babiš kvůli zákonu může i odejít z politiky.“ Jak se ministr financí zachová, je ale stále nejasné.

„Na jednu stranu říká, že se Agrofertu teď bude muset nějak zbavit. Ale vzápětí řekne, že není závislý na politice. A kdykoli se prý může vrátit k rodině a firmě. Tak, pane Babiši, jak to tedy myslíte?“ Podle Besta to může v lednu dopadnout tak, že Babiše na ministerstvu financí nahradí Jaroslav Faltýnek.

Musím to napravit, zvolte mě

„Babiš pak bude hnutí ANO řídit ze sídla v Průhonicích. A nadávat na politiky, že omezili jeho svobody.“ Best předpokládá, že by se Babiš pak mohl pokusit vyhrát volby znovu, aby to mohl napravit. Nahrává mu i nejnovější průzkum agentury TNS AISA.

Výsledky průzkumu TNS AISA

Volební model přisuzuje hnutí ANO 33,5 % hlasů, druhá by s odstupem skončila ČSSD se 14 %. „Sociální demokraté mají ještě čas. Do voleb zbývá 10 měsíců. Pokud by ale Andrej Babiš skutečně odešel z vlády, dostanou se do složité situace.“

Inspiruje se Babiš Trumpem?

Právě v den, kdy se v české sněmovně hlasovalo o zákonu o střetu zájmů, nově zvolený americký prezident Donald Trump oznámil, že zcela opustí své firmy, aby se mohl soustředit na vedení země. Andrej Babiš deníku Právo řekl, že by se na to Trumpa rád zeptal při jeho návštěvě v Česku.

„Není to úplně dobrý vzor, protože Trump se mezitím schází s lidmi, kteří jsou napojeni na jeho byznys. Je ale třeba si uvědomit, že Trump má ve srovnání s Babišem jen malou firmičku. Alespoň z hlediska vlivu na svou zemi.“

autoři: zis , Erik Best , ert
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.