Máte ekzém na rukou, na předloktí, kolem očí? Kdy si mastí pomůžete sami a kdy už je to na léčbu u dermatologa?

4. duben 2022

„Ekzémy neumíme vyléčit. Jen tlumit jejich projevy,“ konstatuje doc. MUDr. Filip Rob, přednosta a primář Dermatovenerologické kliniky 2. lékařské fakulty UK a FN Bulovka. V Kávě o čtvrté vysvětluje, proč se nebát masti s kortikoidy, jak funguje fototerapie, proč se vyhýbat kosmetickým produktům s parabeny, jaký vliv má na léčbu ekzému strava, jak souvisí ekzém s věkem, jaký je vztah ekzému a seborey, co to jsou imunomodulátory a zda se ekzém může zhoršit přílišnou hygienou.

„Ekzém je chronický svědivý zánět kůže. Není ale infekční,“ uklidňuje dermatovenerolog Filip Rob. „Jedním ze znaků ekzému je přecitlivělost kůže.“ Ekzém není jen jedna choroba. Jde o celou skupinu kožních onemocnění, pro kterou ale neexistuje jednotná klasifikace.

„Až 90 % tvoří atopický ekzém,“ vysvětluje specialista. „Jedná se o geneticky podmíněné onemocnění. To znamená, že pacient v sobě musí mít nějakou predispozici, nemoc pak spustí nepříznivé vnější vlivy. Hodně ho ovlivňuje i stres.“

Dermatologové se ale v ordinaci setkávají i s kontaktními dermatitidami, kožními alergiemi nebo ekzémy na dolních končetinách seniorů, které jsou způsobeny žilní nedostatečností.

Možnosti „léčby“

Ekzém se nejčastěji tvoří na obličeji, v loketních a kolenních jamkách. Objevuje se i na rukou. Velký problém je, že pacienti si svědivé místo škrábou. Tím se dostanou ale do začarovaného kruhu, protože podrážděné místo svědí více.

„Kdybych u svých pacientů dokázal, aby si ekzém neškrábali, možná bych dostal Nobelovu cenu,“ říká s nadsázkou Filip Rob. Skutečností ovšem je, že medicína neumí ekzém vyléčit.

Zato se jí daří tlumit jejich projevy. Základem léčby jsou lokální kortikoidy, kterých se pacienti často bojí. Ekzém ale jejich organismu škodí víc než lék, kterým ho občas namažou. Promazávání je velmi důležité. Pomáhá udržovat na kůži lipidovou bariéru.

Další možností je fototerapie

Na ekzémy velmi dobře působí sluneční záření. Jedná se ale opravdu jen o UV záření. Zvýšený příjem vitaminu D na ekzémy vliv nemá. Drobné projevy ekzému ovšem můžete dobře zaléčit volně prodejnými preparáty. „Dermatologa vyhledejte v momentě, kdy onemocnění zasahuje do vašeho života,“ doporučuje Filip Rob z 2. lékařské fakulty UK.

Spustit audio

Související