Eduard Stehlík: Jiří Stránský měl obrovský smysl pro humor a nechtěl zklamat sílu svých předků

31. květen 2019

Ve věku 87 let zemřel Jiří Stránský, spisovatel, překladatel, dramatik a někdejší předseda českého PEN klubu. Jak na něj vzpomíná vojenský historik Eduard Stehlík?

Ve svých dílech čerpal Jiří Stránský z vlastních zkušeností s komunistickou perzekucí a opakovaným vězněním. „Bylo málo lidí, kteří dokázali s takovým nadhledem a obrovskou životní zkušeností hodnotit to, co se kolem nás děje,“ říká v pořadu Jak to vidí Eduard Stehlík.

Vždy jsem věřil, že se dočkám svobody. Nikdy jsem nezapochyboval, tvrdí Jiří Stránský

Jiří Stránský

Je znám jako spisovatel, ale sám sebe považuje za vypravěče. Ve svých knihách čerpá ze svých zážitků. Třeba z těch, kdy ho komunisté odsoudili k pracím v dole a mučili. Přesto se ale na vše stále dívá s úsměvem. Čím to je?

Sám o sobě říkal, že není spisovatelem, ale vypravěčem. Byl přístupným způsobem schopný vyjádřit niterné pocity člověka, který prošel otřesnými zkušenostmi v rámci komunistického kriminálu.“

Nezapomínal, ale nezahořkl

Smysl pro humor, nadhled a snaha nezklamat sílu předků a svého rodu, to byly podle Stehlíka hlavní důvody, proč se komunistickému režimu nepodařilo Stránského zlomit. Spisovatelovým dědečkem z matčiny strany byl prvorepublikový předseda vlády Jan Malypetr, rodina z otcovy strany pocházela ze starého šlechtického rodu.

Byl jsem vychováván tak, že naším krédem bylo: Tu radost jim neuděláme. Přeloženo do normální češtiny: Nikomu, kdo nás ponižuje, neuděláme radost tím, že mu dáme najevo, že jsme ponižováni.
Jiří Stránský

Vzpomínal na to, jak komunisty za to, co udělali jemu a jeho rodině, až bytostně nenáviděl. Ale že mu ve vězení někteří kněží a básníci říkali, že se nesmí touto nenávistí nechat sežrat. Proto sice nezapomínal, ale dokázal se s tím vyrovnat,“ uzavírá Stehlík.

Další témata rozhovoru: Proč v ČT vznikl virtuální model zatáčky v Praze-Kobylisích, kde před 77 lety došlo k atentátu na Reinharda Heydricha? Čím byla ojedinělá Maginotova linie? Jak se v Rusku dnes dívají na naše legionáře? Co pro Slováky symbolizuje Milan Rastislav Štefánik?

autoři: Zita Senková , Eduard Stehlík , and
Spustit audio

Související