Dýňové placky s koprovým dipem a salátem z čerstvé řepy
Jestli máte doma malou naběračku, udělejte ze salátu kopeček, opatrně položte na placku a dozdobte menším kopečkem z dipu.
Ingredience na placičky:
500kg nahrubo nastrouhané dýně
60 ml mléka
2 vejce
1 lžíce hladké mouky
1 menší cibuli
1 lžíce čerstvých nasekaných bylinek
sůl
mletý pepř
olej na smažení
Příprava:
1. Z mléka, vejce, mouky, koření a bylinek umíchejte těstíčko.
2. Dýni nastrouhejte na hrubém slzičkovém struhadle a pořádně promíchejte s připraveným těstíčkem.
3. Na pánev do rozpáleného oleje dávejte malé hromádky, které lžící roztáhněte do placiček.
4. Pozvolna smažte po obou stranách do zlaté barvy.
5. Usmažené nechejte na papírové utěrce odsát přebytečný tuk.
Salát z červené řepy
Smíchejte 400 g čerstvé oloupané červené řepy, 3–4 stroužky česneku (čerstvě nastrouhané), sůl, pepř mletý, citronovou šťávu a nechte uležet aspoň 40 min.
Koprový dip
V misce spolu smíchejte jogurt se zakysanou smetanou. Směs ochuťte jemně nasekaným koprem a přidejte 1stroužek česneku a čtvrtku nadrobno pokrájené cibule. Dochuťte solí, pepřem.
Pošlete nám svoje recepty na e-mailovou adresu rano@rozhlas.cz. Vybrané recepty odvysíláme vždy v pátek po 5:00.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.