Důvěra v lidi je obecně malá, domnívá se matematik René Levínský

4. březen 2021

Je klišé, že všichni matematici hrají šachy, směje se René Levínský. V normální hospodě jsem dobrý, ale mezi matematiky jsem jeden z nejhorších šachistů.

„Po desátém tahu to mám prohrané a pak vzdoruji. To je metafora mého života.“ René Levínský se zabývá i teorií her. „Na základě teorie her se ekonomům podařilo vysvětlit, že se lidé chovají společensky a roli hrají různé věci. Neplatí, že člověk jen maximalizuje svůj užitek.“

V divadelních hrách mám svoje alter ego

Podle René Levínského je škoda, že v Česku nejsou takové autority jako například Kochův ústav v Německu. Jaké je podle něj ideální řešení koronavirové krize? „Testovat v průmyslu, dobře trasovat. Pátý den lidi v karanténě testovat, a pokud virus nemají, z karantény je pustit. Za měsíc by se začalo testovat v restauracích a magistrát by mohl za zahrádky odpustit nájem. Obecně si myslím, že důvěra v lidi je malá.“

„Moje alter ego v divadelních hrách, které píši, je Miroslav Bludný (Miroslav je jméno mého otce),“ prozrazuje René Levínský, který je také dramatikem a dokonce si ke hře v Národním divadle vymyslel svůj mystifikační životopis. Pravdou je, že žil 16 let v Německu a v mládí byl vášnivým hráčem stolního tenisu.

O čem je hra Dotkni se vesmíru a pokračuj. Jaké experimenty se v rámci teorie her provádí? Proč vymyslel svůj mystifikační životopis?

autoři: Tereza Kostková , zk

Související