dTest: Výsledky kvality kečupů vás překvapí!

25. srpen 2016

Spotřebitelské sdružení se totiž po pěti letech vrátilo ke zkoumání jakosti kečupů. Můžete slavit: všichni výrobci dodrželi deklarovaný podíl rajčat, přitom v minulém testu dostalo pět (z 22) nedostatečné hodnocení.

V průmyslově vyráběných kečupech mají už konečně převahu rajčata, přidává se velké množství cukru, okyseluje se a koření. „Je to velký rozdíl mezi tím, co dTest našel ve výrobcích při minulém testování. Kvalita se tak výrazně zlepšila, což překvapilo i nás,“ říká Jan Maryška z dTestu.

Taky se už naštěstí nepoužívají přídavky jablek (svého času i ryb a ořechů), alespoň ne v těch kečupech, které jsou u nás běžně dostupné.

Co v kečupu najdete?

Receptura je tak velice podobná, rozdíl je v použitém koření, kdy i jeho malé množství může výrobek naprosto změnit. „To byl taky zásadní problém při jejich hodnocení, protože každému vyhovuje něco jiného.“ Hodnotil se tak vzhled, chuť, vůně, hledaly se vady a odchylky.


Nejlepší výsledky dTestu získal
kečup Otma Gurmán (vysoký podíl rajčat, bez senzorických vad)

Německý kečup opravdu překvapil

dTest porovnával německý a český vzorek kečupu Heinz, který lidé považují za nekvalitnější. „Obsah celkové sušiny vyšel u obou dvou vzorků úplně shodně, stejně jako ochutnávka. Rozdíl byl jen v nalezených mykotoxinech. V německém vzorku jich bylo dokonce o něco více. Takže se německý vzorek umístil o několik málo příček za tím českým,“ dodává Maryška.

Jak poznáte kvalitní kečup?

  1. zkontrolujte obsah rajčat (nejčastěji se uvádí 140 gramů suroviny na 100 gramů výrobku, ale i 180, 210 nebo 230)
  2. zajímat by vás měla i celková refraktometrická sušina, tedy jestli kečup není příliš vodnatý
  3. porovnejte, jestli má správnou chuť
autoři: lup , Stáňa Lekešová
Spustit audio