dTest: Vestavné elektrické trouby pečou kvalitně. Slabinou je gril a měření teploty

9. listopad 2018

Aby bylo nejen vánoční pečení radostí, je potřeba mít kvalitní a spolehlivou troubu. Jak dopadly elektrické vestavné trouby v testu, zjišťovali redaktoři časopisu dTestu.

Do testu zařadili 11 vestavných spotřebičů různých parametrů. Východiskem pro ně byla technická norma, která určuje povinné parametry každé trouby bez ohledu na to, kolik má funkcí nebo jak je velká.

K čemu je funkce samočištění trouby a jak funguje?

Funkce takzvaného katalytického nebo pyrolytického čištění je součástí základních vlastností spíše u dražších trub. Jde o funkci samočištění, během kterého se nečistoty spálí při vysoké teplotě na prach, který se pak po skončení programu jednoduše setře. Jde o energeticky náročnou funkci, kterou je vhodné využívat opravdu jen v případě, že je trouba zevnitř špinavá.

Kuře by nemělo být vysušené

V odborné laboratoři proto technici zjišťovali, jak si jednotlivé trouby poradí s pečením kuřete, piškotového dortu a sušenek na dvou roštech nad sebou. Hodnotili, jestli pečou rovnoměrně, jestli dodržují požadovanou teplotu a naplňují zvolený program.

„Propečení masa jsme sledovali pomocí čtrnácti sondových teploměrů, které byly rozmístěny přímo v mase, takže jsme přesně věděli, kde se jak kuře propeklo. Hodnotili jsme také, jestli maso není vysušené, jakou má barvu, jestli má například křupavou kůrku,“ přibližuje Tomáš Hajman z časopisu dTest.

S horkovzduchem i bez

Většina trub na trhu má funkci pečení horkým vzduchem, kterou spotřebitelé ocení zejména při pečení sušenek nebo sladkých dezertů. „U koláčků, které jsme pekli na dvou úrovních, jsme narazili na to, že některé trouby pečou nerovnoměrně. Nahoře těsto spálily a dole nedopekly nebo naopak,“ říká Tomáš Hajman.

Grilované kuře je pochoutka. Ale musí být řádně tepelně zpracované

„Kuře jsme pekli bez použití horkovzduchu a výsledky byly slušné. Jen u některých modelů bylo maso sušší, protože bylo potřeba ho péci delší dobu, jinde se zase nepropekla kůrčička,“ dodává s tím, že díky použití teploměrů měli pracovníci dTestu možnost přesně kontrolovat moment, kdy je kuře správně upečené.

Slabiny? Teploměr a gril

Kromě kvality pečení se dTest zaměřil také na tepelnou a mechanickou bezpečnost a zjistil, že ani ty nejteplejší trouby nebyly tak horké, aby hrozilo popálení například o dvířka spotřebiče.

Největším zklamáním v testu byly odchylky naměřené skutečné teploty v troubě a hodnoty, kterou ukazoval teploměr na displeji spotřebiče. „U jednoho modelu byla teplota uvnitř trouby dokonce zhruba o 30 °C nižší než na displeji. Jinde kolísala v rozsahu 20 °C,“ říká redaktor dTestu.

Testovatele nepotěšila ani efektivita grilu. Trouby často někde grilovaly velmi intenzivně, zatímco jinde negrilovaly vůbec.

Výsledky testu

V testu zvítězila trouba od značky Gorenje model BO637E30X, která se dobře ovládá, dobře peče, prošla testem bezpečnosti a není ani příliš hlučná. Druhé a třetí místo redaktoři dTesdu udělili troubám v nižší cenové kategorii, které ovšem také předvedly slušný výkon, a to troubě Mora VT101BV a Metylscare od značky Ikea. Obě doporučili spotřebitelům jako výhodný nákup, pokud jde o poměr cena vs. kvalita.

Na chvostu žebříčku se naopak ocitl jeden model od značky Candy, který nevyhověl z hlediska mechanické bezpečnosti.

autoři: Tereza Stýblová , and
Spustit audio