DTest: Tohle jsou nejsladší sirupové alternativy za cukr

29. září 2016

Snažíte se sladit náhražkami řepného, rafinovaného cukru? Zkoušeli jste už sirupy? V obchodech najdete datlový, javorový, agávový, rýžový, sladový… Časopis dTest tentokrát neprováděl klasické testování, jen informativní porovnání.

„Zjistili jsme, že chuť všech sladkých sirupů je ve své podstatě založena na přítomnosti cukrů. Nemluvím o řepném cukru, ale o chemické skupině látek, které vynikají svoji sladkou chutí. Jmenují se mono- a disacharidy a našli jsme je ve všech porovnávaných sirupech,“ říká Jan Maryška z časopisu dTest.

Porovnáním prošlo 10 různých tekutých sladidel. Z údajů na etiketách orovnávali množství a strukturu cukru ve výrobcích, a to včetně hodnot glykemického indexu. „Nedá se říct, který je nejlepší nebo nejhorší. Jen který je nejsladší,“ upřesňuje Maryška.


Nejsladší sirupy podle dTestu
1. Golden syrup (tzv. umělý med)
2. med
Nejméně sladké (zdravější varianta cukru)
1. javorový sirup (má jen 64–66 % cukru)
2. datlový sirup

Nejlépe prý ale je přestat sladit tam, kde je to jen možné. Do buchet nedávejte cukr, ale výlisky z ovoce z odšťavňovače. Už v sobě cukr mají a navíc i vlákninu. Když není zbytí, použijte javorový nebo datlový sirup. „Vyrábí se přímo z ovoce nebo mízy stromu. Obsahují tak mnoho pozitivních živin, které organismus může dobře využít.“

Tři typy sladkých sirupů:

  1. Nejpoužívanější sladký sirup je med (invertní cukr, tedy sacharóza, kterou znáte z řepného cukru rozložená na dvě stavební jednotky, tedy směs glukózy a fruktózy doplněná o řadu nutričně zajímavých látek); na stejné bázi je postavený i datlový sirup
  2. Sirupy postavené na sacharóze jako javorový sirup nebo řepný sirob (šťáva z řepy)
  3. Glukózové a glukózo-fruktózové výrobky jako kukuřičný a rýžový sirup (vyrábějí se ze škrobu)

Je fruktóza zdravější?

Ještě před časem se mělo za to, že fruktóza je výrazně zdravější než rafinovaný řepný cukr. Dnes ale výživoví poradci až tak nejásají. „Fruktóza má speciální metabolismus. V těle se rozkládá jinak než ostatní cukry a umí prolomit pojistná vrátka, která brání zpracování cukru v organismu, když ho nepotřebuje.“

Fruktóza se tak zpracovává neustále a energie se přeměňuje na útrobní tuk, který zůstává v játrech. Diabetici map mohou mít významné zdravotní problémy.

Spustit audio