dTest: Test balkánských sýrů dopadl skvěle
Celkem 15 vzorků těchto sýrů nakoupil časopis dTest v kamenných i internetových obchodech a podrobil je zkoumání. Večeři vám nezkazí ani jeden.
Balkánský sýr (a sýr balkánského typu) mají své charakteristické vlastnosti a jednotlivé výrobky jsou velmi podobné, i co se kvality týče. „Nejzásadnější slabiny byly informace deklarované na obalech,“ říká redaktor časopisu dTest Jan Maryška o výsledcích testování.
„Deklarovaný obsah sušiny jakžtakž odpovídal skutečnosti, ale obsah tuku v sušině se výrobcům dodržet nepodařilo. Odchylky se pohybovaly nahoru a dolu docela značně.“ Horší známky pak dostaly sýry, které měly ve skutečnosti tuku v sušině výrazně méně, než výrobce sliboval na obalu. Ve většině sýrech bylo i méně soli, než sami deklarovali.
Nejlepší balkánské sýry (podle dTestu):
Balsýr (Mlékárny Žirovnice)
Pilos, prodává Lidl (Mlékárny Žirovnice)
sýr Korrekt, prodává Globus (Mlékárny Žirovnice)
Balsýry jsou ale dva!
Rozdíl mezi obsahem sušiny a podílem tuku v sušině?
Co je pro párek obsah masa, to je pro sýr obsah tuku v sušině. Vlastní obsah sušiny a tuk v sušině vám řeknou, jak kvalitní mléko bylo k výrobě použito a taky jak se sýr vyráběl.
Výrazný rozdíl dTest našel v Balsýru. Jeden se prodává balený ve vakuu, bez slaného nálevu a druhý v kelímku s nálevem. „Ten bez nálevu byl mnohem méně slaný, než s nálevem. A spotřebitelé by o tom měli vědět,“ dodává Maryška.
Rozdíl jen v názvu
Určitě jste už někdy narazili na označení balkánský sýr a sýr balkánského typu. Podle Maryšky ale přes dvojí názvy jsou výrobky stejné. „Chráněné jsou pouze názvy sýrů Feta, které se může objevit pouze na řeckém výrobku z kozího, ovčího nebo směsi obou mlék,“ vysvětluje Maryška. Rumuni si pak chrání sýr Telemea de Ibănešti, ale s ním se u nás nesetkáte.
Jak by měl správně balkánský sýr vypadat?
- měl být bílý, ale pokud je vyrobený z kravského mléka, může být nažloutlý,
- najdete v něm spoustu bublinek (trhlinek),
- měl by být slaný (až 7 % slanosti),
- nesmí být chuťově výrazně hořký nebo kyselý,
- nesmíte z něj cítit nějakou zatuchlost
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.