dTest: Test balkánských sýrů dopadl skvěle

8. červen 2017

Celkem 15 vzorků těchto sýrů nakoupil časopis dTest v kamenných i internetových obchodech a podrobil je zkoumání. Večeři vám nezkazí ani jeden.

Balkánský sýr (a sýr balkánského typu) mají své charakteristické vlastnosti a jednotlivé výrobky jsou velmi podobné, i co se kvality týče. „Nejzásadnější slabiny byly informace deklarované na obalech,“ říká redaktor časopisu dTest Jan Maryška o výsledcích testování.

„Deklarovaný obsah sušiny jakžtakž odpovídal skutečnosti, ale obsah tuku v sušině se výrobcům dodržet nepodařilo. Odchylky se pohybovaly nahoru a dolu docela značně.“ Horší známky pak dostaly sýry, které měly ve skutečnosti tuku v sušině výrazně méně, než výrobce sliboval na obalu. Ve většině sýrech bylo i méně soli, než sami deklarovali.


Nejlepší balkánské sýry (podle dTestu):
Balsýr (Mlékárny Žirovnice)
Pilos, prodává Lidl (Mlékárny Žirovnice)
sýr Korrekt, prodává Globus (Mlékárny Žirovnice)

Balsýry jsou ale dva!


Rozdíl mezi obsahem sušiny a podílem tuku v sušině?
Co je pro párek obsah masa, to je pro sýr obsah tuku v sušině. Vlastní obsah sušiny a tuk v sušině vám řeknou, jak kvalitní mléko bylo k výrobě použito a taky jak se sýr vyráběl.

Výrazný rozdíl dTest našel v Balsýru. Jeden se prodává balený ve vakuu, bez slaného nálevu a druhý v kelímku s nálevem. „Ten bez nálevu byl mnohem méně slaný, než s nálevem. A spotřebitelé by o tom měli vědět,“ dodává Maryška.

Rozdíl jen v názvu

Určitě jste už někdy narazili na označení balkánský sýr a sýr balkánského typu. Podle Maryšky ale přes dvojí názvy jsou výrobky stejné. „Chráněné jsou pouze názvy sýrů Feta, které se může objevit pouze na řeckém výrobku z kozího, ovčího nebo směsi obou mlék,“ vysvětluje Maryška. Rumuni si pak chrání sýr Telemea de Ibănešti, ale s ním se u nás nesetkáte.

Jak by měl správně balkánský sýr vypadat?

  • měl být bílý, ale pokud je vyrobený z kravského mléka, může být nažloutlý, 
  • najdete v něm spoustu bublinek (trhlinek), 
  • měl by být slaný (až 7 % slanosti), 
  • nesmí být chuťově výrazně hořký nebo kyselý,
  • nesmíte z něj cítit nějakou zatuchlost
sýr (balkánský sýr)
autoři: lup , Jiří Holoubek
Spustit audio