dTest: Majonéz se bát nemusíte. Mezi nejhorší ale patří ta s nejmasivnější reklamou

2. listopad 2017

Dokážete si představit vánoční bramborový salát bez majonézy? Určitě ano, nejedna kuchařka dnes používá třeba bílý jogurt. Většina Čechů ale pořád preferuje starou dobrou majonézu. Které se raději vyhnout?

Časopis dTest se zaměřil na 18 majonéz z českých regálů. Test byl ale taky srovnávací, protože v roce 2012 tři výrobky zcela propadly. „Obsahovaly totiž méně než 2 % žloutků, což je minimální hranice, kterou stanoví česká vyhláška. Letos jsme nic podobného nenašli,“ říká redaktorka dTestu Olga Šlesingerová.


Nejlepší výsledky:
1. Albert Quality + Mikado (Lidl) majonéza
3. majonéza z Kauflandu
4. majonéza Clever (Billa)
5. majonéza Dle Gusta (Coop)


Nejhorší výsledky:
- majonéza Cuck (Norma)
- majonéza Hellmanns (měla úplně nejmenší podíl žloutků ze všech testovaných výrobků, ale s 2,7 % splnila 2% povinnou hranici)

Co má majonéza obsahovat?

Kromě žloutků musí majonéza mít 50−85% obsah tuku. O dalších ingrediencích ale legislativa nemluví. „Podle starých nebo klasických receptur tam kromě žloutků, oleje, pár kapek citronu, soli, pepře nebo hořčice nic víc být nemusí.“

V průmyslových podmínkách se často přidávají i další látky, které mají podpořit trvanlivost nebo stálou konzistenci. „Všechny testované výrobky obsahovaly to, co mají obsahovat. Vítěz měl dokonce 7,9 % žloutků. Tuk byl u valné většiny ve správném rozmezí 70−80 %.“

dTest hledal konzervanty. A našel...

Našli ale majonézu s pouhým 60% obsahem tuku. Takový výrobek se pak obvykle doplňuje škrobem nebo nějakými konzervanty, přitom ale nejde o light variantu. „Hlavním kritériem testu tak byl obsah přidaných konzervantů.“ Pozor si dávejte na výrobek Vitana majonéza, která na obalu tvrdí, že konzervanty neobsahuje.

„My jsme ale konzervační látku naměřili!“ Na etiketě nejen majonéz můžete najít i zahušťovadlo Xanthan. Má vylepšit konzistenci. „Pokud se chcete vyhýbat látkám, které neznáte, tak je nekupujte. Další možností je vlastní výroba, což u majonézy není nic složitého.“

majonéza, pomazánka, chléb, veka
autoři: lup , Tereza Stýblová
Spustit audio