dTest: Lepší je komínová digestoř

7. únor 2019

Dříve utajovaný spotřebič, dnes dominanta moderních kuchyní. Digestoře se staly designovou záležitostí. Jsou opravdu tak výkonné, jak vypadají? A jak zvolit tu správnou?

Digestoř by měla odsávat mastnotu, vlhkost a zápachy při vaření,‟ shrnuje nejdůležitější vlastnosti každé digestoře redaktor časopisu dTest Tomáš Haimann. Dobrý spotřebič by k tomu navíc podle něj neměl být hlučný, měl by být kvalitně konstrukčně provedený a měl by se také dobře obluhovat.

Do komínu, nebo s filtrem?

Nejlepší je vždycky digestoř s odtahem do komína,‟ radí Tomáš Haimann. „Umožňuje eliminovat vlhkost, což při recirkulaci skrz filtry nelze, je tišší a především celkově účinnější. Ne všude je ale její použití možné.‟ Výhodou podvěsných digestoří, které fungují na principu filtrace cirkulujícího vzduchu, bývá naopak výrazně nižší cena.

„Co nedoporučuji, je takzvaně lámat digestoř přes koleno, tedy dělat složité odtahové potrubí, které bude mít několik kolen, protože pak se samozřejmě snižuje účinnost digestoře,‟ dodává v pořadu Dva na dvojce redaktor časopisu dTest.

Co se zápachem od sousedů?

Mnoho obyvatel panelových domů trápí v souvislosti s digestoří nežádoucí zápach, který k nim žene výkonná digestoř souseda z bytu pod nimi. Pro ně bohužel Tomáš Haimann nemá dobré zprávy. Paneláky pro tento typ digestoří s motorem nebyly konstruovány a jedinou cestou, jak bojovat s nepříjemným zápachem z vaření od sousedů je opravdu účinný pachových filtr.

Digestoř jako z vesmíru

Mezi moderní výstřelky patří svislé digestoře, které jsou zabudované v kuchyňské lince, a když je aktivujete, vyjedou nahoru. Jejich cena se pohybuje od 35 do 64 tisíc korun. Odpovídá tomu i účinnost odsávání? „Jejich výsledky v testu byly horší než u jednoduchých podvěsných digestoří, které stojí třeba tisíc korun,‟ varuje před nevýhodným nákupem Tomáš Haimann.

Jak se o digestoř starat?

Každou digestoř bychom měli v průměru jednou za měsíc důkladně vyčistit. Filtr odmastěte účinným přípravkem na mytí nádobí nebo speciálním odmašťovacím přípravkem. V běžné obchodní síti je možné dokoupit i náhradní filtry. Například fleecové pachové filtry seženete v obchodě, kde jste si digestoř kupovali, nebo v jakémkoliv elektru, které nabízí bílou techniku.

Výsledky testu

Z podvěsných digestoří v testu nejlépe dopadl model Philco Cambera 50x, která zvítězila ve své kategorii i pokud jde o poměr ceny a kvality. Na prvním místě mezi komínovými digestořemise umístil produkt Miele DA 6096W. Je výkonná a tichá, ale za kvalitu si také připlatíte.

Spustit audio

Související