dTest: Celoroční pneumatiky jsou kompromis, který se nevyplatí

4. květen 2018

Spolehlivé pneumatiky vám můžou zachránit život. Povinnosti měnit letní na zimní by se ale většina z vás určitě radši vyhnula. Časopis dTest proto testoval celoroční 9 různých typů 14palcových pneumatik od různých značek.

Na celoroční pneumatiky má být spoleh za každého počasí. Jaká je realita? Podle Michala Mikoláše z časopisu dTest představují kompromis v podstatě po všech stránkách. Často je naleznete pod označením M+S, což je zkratka pro anglické „mud and snow“. Mělo by je tedy být možné použít v plískanicích i na sněhu.

Ani levné ani bezpečné

Redaktoři dTestu tedy prověřili vlastnosti 9 typů 14palcových pneumatik od různých výrobců ve všech možných podmínkách – na mokru, na sněhu a náledí i na suchu. Prověřovali i jejich opotřebení, jejich vliv na spotřebu nebo hlučnost. V tomto srovnání nedopadly celoroční pneumatiky hůře než jejich zimní nebo letní varianty.

Jejich cena je srovnatelná s cenou letní nebo zimní sady gum, ušetříte tedy pouze v tom, že vystačíte celoročně s jednou sadou. Ovšem vzhledem k tomu, že je budou řidiči používat celý rok, je jejich celková životnost pochopitelně oproti těm specializovaným snížena. Nákup celoročních pneumatik tedy přinese úsporu pouze relativní.

Mezi slepými jednooký králem

Vítězem se stala pneumatika Nexen N'Blue 4 Season, která je shodou okolností také nejlevnější z testovaných pneumatik. Její jízdní vlastnosti se ovšem podle redaktora magazínu dTest se specializovanými pneumatiky srovnat nedají.


Vítěz dTestu: Nexen N'Blue 4 Season
Poražený dTestu: Hankook Kinergy 4S

Druhá skončila celoroční pneumatika Continental. Je o polovinu dražší než vítězná Nexen, ale jen s uspokojivým hodnocením. Nejhorší byla pneumatika Hankook Kinergy 4S. Nejvíc bodů ztratila při jízdě na sněhu.

Pouze pro sváteční řidiče

Komu se tedy celoroční pneumatiky vyplatí? Podle Michala Mikoláše by s nimi mohli být opravdu spokojeni pouze sváteční jezdci, kteří nemají nároky na jízdní vlastnosti vozu a chtějí si šetřit práci i peněženku.

I oni by ovšem měli zvážit, zda jde o úsporu na pravém místě. Skutečně bezpečnou jízdu totiž celoroční pneumatiky podle výsledků testu nabídnout nedokážou.

pneumatika
autoři: Tereza Stýblová , and
Spustit audio