Dřív jsme se před sebou styděli hrát, tak jsme na zkouškách zhasínali, směje se Petr Fiala

8. květen 2021

Znáte kapelu Slepé střevo? Dnešní název Mňága a Žďorp už je mnohým jistě povědomý. Co znamená? Vysvětluje ten nejzasvěcenější, tedy frontman hudebního uskupení.

Proč zrovna bláto a krámy, což je překlad názvu kapely do češtiny z valašského nářečí? „Toto byla dvě slova, která používal jeden náš kamarád z Nového Jičína, Pavel Pohořelský. A nám se líbilo, jak to znělo dohromady,“ vysvětluje Petr Fiala.

První hudební momenty v životě

„Bylo mi deset a chodil jsem k nevlastnímu dědečkovi. On byl Polák. Odebíral časopisy a v nich jsem našel špatně vytištěné fotky hardrockových kapel. Na zahradě v domečku jsem měl skrýš, kam jsem chodíval snít a nevěděl proč. Teď už to vím,” dodává zakladatel a zpěvák skupiny Mňága a Žďorp.

Rodiče pak přemluvil k tomu, aby zde vznikla zkušebna. „Zkoušela tam kapela dalšího člena Mňágy Martina Knora. Dohoda byla, že když oni nebudou hrát, my si můžeme půjčit hudební nástroje. Naše kapela se tehdy jmenovala Slepé střevo. Dokonce jsme se styděli před sebou hrát, tak jsme si na zkoušce třeba zhasli.“

Začátky v trenýrkách

Na počátku měla kapela i poměrně zajímavé stejnokroje. „My jsme chtěli být undergroundová kapela, a tak jsme vymýšleli nejrůznější kulisy a kostýmy. Dělali jsme si legraci z rockových kapel. Nejdříve jsme měli červené trenýrky a bílá trička jako z tělocviku, který nám moc nešel, později jsme hráli v námořnických oblečcích.“

Ve studiu v Rožnově pod Radhoštěm teď dělá kapela i živé streamy. „Hrajeme vše, co jsme kdy vydali, nechceme se opakovat. Mezi hosty jsou letos Meky Žbirka, Lukáš Pavlásek, Čechomor, Tomáš Hanák, Jarek Nohavica, Karel Plíhal a další,“ vypočítává Petr Fiala.

Když má volno

„Dvě děti mám ve střídavé péči, zkouším s kapelou, jsou streamy, pak jezdím s kočárkem s vnukem, pak mám další děti, žiju sám v domě se zahradou s potokem. Když na dovolenou, tak s dětmi u moře, v zimě na ostrově v Thajsku,“ prozrazuje zpěvák.

Spustit audio

Související