Kapelu jsem tehdy chtěl dokonce i rozpustit, líčí Petr Harazin svůj boj s alkoholem

3. duben 2021

Je zakládajícím členem skupiny Nebe z Havířova. Kapela vznikla už na ZUŠ, její název se ale ustálil až před 10 lety, kdy jí pomáhal Richard Krajčo.

„S kytaristou Štěpánem jsme si napsali dvacet jmen, v těch názvech jsme oba měli Nebe, to bylo znamení,“ vzpomíná Petr Harazin, pro kterého je hudba odmalička přirozenou součástí života.

„Poslouchali jsme Buty, Lucii, Kryštofy. Kryštof byl takový můj vzor. Když jsem byl na jednom festivalu a tam kapelu viděl hrát živě, řekl jsem si, že toto bych chtěl dělat. Později se mi můj vzor Richard Krajčo ozval, že se mu líbí naše hudba.“ I z toho důvodu možná později oba hudebníci společně pracovali na písních pro Karla Gotta.

Petr Harazin

Boj s démonem

Většina kapel má následkem současné situace už takřka roční pauzu. Nebe ji mělo dvouletou kvůli léčbě Petra Harazina ze závislosti na alkoholu. „V roce 2019 mě rodina a kapela zavolali na schůzku. Skončilo to tak, že jsme pozastavili činnost a já si zařídil místo v psychiatrické léčebně v Opavě. Strávil jsem tam tři měsíce. Kapelu jsem tehdy chtěl dokonce i rozpustit,“ líčí muzikant nelehké chvíle. „Už to budou dva roky, co jsem se nedotkl alkoholu a jsem na to pyšný.“

Souřadnice

Kapela se dostala do povědomí posluchačů poměrně netradičním koncertním turné. „Na tento projekt jsme hodně hrdí, oslovili jsme ostravské planetárium, měli jsme koncepční desku Souřadnice, chtěli jsme to propojit. A tak jsme si nechali postavit mobilní planetárium. Rádi na to vzpomínáme.“

S kapelou by zase co nejdříve chtěli začít hrát živě a vydat novou desku. Moc volného času ale nemá. Petr se oženil a s přítelkyní mají holčičku. Proto teď Petr své ženě hodně pomáhá a věnuje se také cukrařině.

Spustit audio

Související