Dokument zrcadlí něco, co chcete z hloubi duše říct, myslí si režisérka Petra Nesvačilová

8. listopad 2021

Bývá před i za kamerou. Proč? „Má to pragmatický důvod. Kdyby mě jako herečku nikdo neobsazoval, tak se budu obsazovat sama,“ směje se.

„Je to asi také proto, že dokument krásně zrcadlí něco, co chcete z hloubi duše říct. Herectví mi tuto možnost vyjadřování sice dává, ale při režii tam můžu dát ten dech a to je pro mě absolutně důležité,“ vysvětluje Petra Nesvačilová.

„Mám hrozně ráda lidi a, nevím proč, i jména lidí. Mám pocit, že jméno mi dává představu o člověku. Baví mě fotky a příběhy lidí. Baví mě zakonzervovat je do filmu,“ ujišťuje herečka a režisérka.

Pozorovat a nehodnotit

Petra Nesvačilová má na svém kontě, kromě jiných, i dokument o Berdychově gangu. „Já s tam s těmi gengstry bavím úplně normálně. Mohou vám být dokonce sympatičtí. Tak v životě věci jsou. I lidé za hranou vašich principů a morálky můžete pozorovat a nehodnotit.“

„Kdo z nás má právo soudit? Krásná je věta: Hoď kamenem, kdo jsi bez viny. Dá se použít každý den a non stop,“ je si jistá Petra Nesvačilová.

Z čeho plyne její silný tah na branku? Je správné nevyjádřit v dokumentu vlastní názor? Existuje objektivita? O čem je její kniha?

autoři: Tereza Kostková , eh
Spustit audio

Související