„Bylo to strašný. Nespala jsem,“ říká mladá režisérka o natáčení dokumentu o Berdychově gangu

11. červenec 2016

Dokument rámuje postava vyšetřovatelky Heleny Kahnové, která gang odhalila a poslala za mříže 50 zločinců. Proto se taky snímek jmenuje Zákon Helena. „Je o tom, kde se bere zlo v lidech a jestli se dá zastavit,“ říká scenáristka a režisérka v jedné osobě Petra Nesvačilová.

Gangsteři na ni prý při natáčení reagovali tak osobně, že nakonec si ve filmu musela zahrát. „Bylo to strašný. Proto to trvalo čtyři roky. Strašně jsem se bála. Nespala jsem. Setkáváte se s lidmi, kteří dělají ty nejhorší věci,“ přiznává Petra Nesvačilová. „Hrozně mi pomohl Janek Kroupa. I můj tým.“

Jak se dostat do podsvětí

Složité bylo shánění kontaktů a přemlouvání zločinců, aby si stoupli před kameru. „Zkoušeli jsme to přes novináře, facebooky, e-maily... U jednoho gangstera to trvalo rok a půl.“ Jeden ze zločinců pak prý film při zkušebním promítání popsal slovy: „Dobrá gangsterka holčičí rukou.“

Investigativní film?

Nesvačilová trvá na tom, že nechtěla natočit investigativní film. „Proto i točím. Zajímá mě vždycky, co je pod tím vším a jestli se s tím dá něco dělat. A se vším se dá něco dělat. I v soukromém životě. Vždycky nějaké malé východisko je. Svými filmy se snažím poslat vzkaz.“ Dokument se právě dokončuje.

Sněží? Už brzy

Jako herečka se Petra Nesvačilová brzy představí v novém českém filmu Sněží. Jde o generační příběh čtyř žen. „Je to film o tom, že se nemáte bát a věřit sami sobě,“ prozrazuje.

Petra Nesvačilová
autoři: Eva Kličková , eh
Spustit audio