Do kafe mlíko, na rakev víko? Nesmysl, shodují se odborníci
Po sociálních sítích se nedávno začaly v masovém měřítku šířit zprávy, že ti, kdo si dopřávají kávu s mlékem, zemřou bolestivou smrtí na rakovinu tlustého střeva.
„U nás je opravdu rakovina tlustého střeva velmi rozšířená, ale z jiných důvodů,“ říká Jan Tuna moderátor, scenárista, dramaturg a režisér Stream.cz. „Je to proto, že jíme málo vlákniny, zato hodně uzenin a červeného masa. Káva s mlékem je v tom nevinně.“
Problém může být jen laktóza
Potravinová nesnášenlivost není alergie. Umíme je od sebe rozeznat?
Mléko a lepek, to jsou dvě potraviny nejčastěji skloňované s alergií a intolerancí. Jde přitom o dvě různé reakce těla.
A slova Jana Tuny potvrzuje i odborník, který přišel do vysílání pořadu Dva na Dvojce s ním. Podle Petra Tláskala, primáře Oddělení léčebné výživy Fakultní nemocnice Motol a předsedy Společnosti pro výživu, je kombinace kávy a mléka pro běžnou zdravou populaci naprosto neškodná. „Naopak jde o příznivou kombinaci,“ dodává.
Jan Tuna v pořadu A DOST! Internetové televize Stream.cz, který se zabýval touto tematikou, oslovil více odborníků z různých oblastí kolem výživy. „Všichni říkali, že je to nesmysl. Problémy můžete mít třeba z mléka, pokud máte třeba intoleranci na laktózu, na mléčnou bílkovinu. Ale to vůbec nesouvisí s kombinací kávy a mléka,“ doplňuje.
Akrylamid, furan, ale i antioxidanty
Káva může podle Jana Tuny v zásadě obsahovat dvě zdraví nebezpečné látky, a to karcinogenní akrylamid, který vzniká při pražení jakékoliv potraviny obsahující sacharidy, tedy i kávy. V testech se ukázalo, že tmavší rozpustné kávy – dost často ty levnější – měly méně akrylamidu než světlé, jemné rozpustné kávy.
A druhou nebezpečnou látkou je rovněž karcinogenní furan. To je ovšem velmi těkavá látka a její konzumaci se lze vyhnout, pokud silně aromatickou kávu nepijete hned horkou, ale necháte ji chvíli odstát v nezakryté nádobě.
A Petr Tláskal na závěr ještě doplňuje jednu z pozitivních složek kávy, a to jsou polyfenoly, které působí jako antioxidanty a chrání náš organismus před metabolity vznikajícími při procesu látkové přeměny.
Související
-
Velký test instantních káv přinesl překvapivé výsledky: Na ceně nezáleží!
Složení instantních káv je rozmanité. Liší se chutí, cenou, hořkostí nebo jemností. Ale taky obsahem kofeinu a dalších látek.