Do kafe mlíko, na rakev víko? Nesmysl, shodují se odborníci

29. duben 2019

Po sociálních sítích se nedávno začaly v masovém měřítku šířit zprávy, že ti, kdo si dopřávají kávu s mlékem, zemřou bolestivou smrtí na rakovinu tlustého střeva.

U nás je opravdu rakovina tlustého střeva velmi rozšířená, ale z jiných důvodů,“ říká Jan Tuna moderátor, scenárista, dramaturg a režisér Stream.cz. „Je to proto, že jíme málo vlákniny, zato hodně uzenin a červeného masa. Káva s mlékem je v tom nevinně.“

Problém může být jen laktóza

Potravinová nesnášenlivost není alergie. Umíme je od sebe rozeznat?

Kravské mléko vyvolává vícero nežádoucích reakcí organismu. Kromě problému s rozkládáním laktózy vyvolává často nesnášenlivost i mléčná bílkovina.

Mléko a lepek, to jsou dvě potraviny nejčastěji skloňované s alergií a intolerancí. Jde přitom o dvě různé reakce těla.

A slova Jana Tuny potvrzuje i odborník, který přišel do vysílání pořadu Dva na Dvojce s ním. Podle Petra Tláskala, primáře Oddělení léčebné výživy Fakultní nemocnice Motol a předsedy Společnosti pro výživu, je kombinace kávy a mléka pro běžnou zdravou populaci naprosto neškodná. „Naopak jde o příznivou kombinaci,“ dodává.

Jan Tuna v pořadu A DOST! Internetové televize Stream.cz, který se zabýval touto tematikou, oslovil více odborníků z různých oblastí kolem výživy. „Všichni říkali, že je to nesmysl. Problémy můžete mít třeba z mléka, pokud máte třeba intoleranci na laktózu, na mléčnou bílkovinu. Ale to vůbec nesouvisí s kombinací kávy a mléka,“ doplňuje.

Akrylamid, furan, ale i antioxidanty

Káva s mlékem

Káva může podle Jana Tuny v zásadě obsahovat dvě zdraví nebezpečné látky, a to karcinogenní akrylamid, který vzniká při pražení jakékoliv potraviny obsahující sacharidy, tedy i kávy. V testech se ukázalo, že tmavší rozpustné kávy – dost často ty levnější – měly méně akrylamidu než světlé, jemné rozpustné kávy.

A druhou nebezpečnou látkou je rovněž karcinogenní furan. To je ovšem velmi těkavá látka a její konzumaci se lze vyhnout, pokud silně aromatickou kávu nepijete hned horkou, ale necháte ji chvíli odstát v nezakryté nádobě.

A Petr Tláskal na závěr ještě doplňuje jednu z pozitivních složek kávy, a to jsou polyfenoly, které působí jako antioxidanty a chrání náš organismus před metabolity vznikajícími při procesu látkové přeměny.

autoři: Jiří Holoubek , Šárka Volemanová , Jan Tuna , and
Spustit audio

Související