Diety škodí duši. Zaměřte se na malé změny, které vás budou těšit. Roztočíte spirálu úspěchů

13. leden 2023

Začátek nového roku bývá pro mnohé impulz k tomu, začít držet dietu a zlepšit svoji fyzickou kondici. Nastavení nových stravovacích návyků má ovšem svá pravidla. Jak vydržet a neselhat hned na začátku? „Změna životního stylu vás musí hlavně bavit. Jen tak půjde o změnu trvalou,“ radí psycholožka a zakladatelka společnosti STOB.

Základem úspěšného hubnutí je nejenom to, co jíme, ale také proč jíme. Klíčové je přitom dosáhnout energetické nerovnováhy, tedy trochu lépe jíst a trochu více se hýbat. „Většina lidí ale bohužel podléhá laickému hubnutí v podobě různých diet, hubnoucích prášků nebo náušnic, které rozhodně k energetické nerovnováze nevedou. Kvůli tomu obézních lidí narůstá,“ vysvětluje odbornice na zdravý životní styl Iva Málková.

Spirála úspěchů

Ve snaze být úspěšný a neselhat při dalším pokusu zhubnout kila navíc je nejdůležitější motivace. „Ta by rozhodně měla být vnitřní. Mělo by to být svobodné rozhodnutí člověka s vědomím, že obezita jde ruku v ruce se zdravotními problémy. Pokud je to jen novoroční předsevzetí udělané pod tlakem společnosti, je to špatně.“

Hubnoucí kurzy klubu STOB vycházejí přitom z teorie učení, které říká, že děláme jenom to, co je nám milé. Většina diet totiž sice napomůže shodit nějaké to kilo, ve valné většině ale podle Ivy Málkové škodí naší duši. „Proto u klientů hledáme to, co se v jejich životním stylu podílí na kilech navíc. A tam pak provádíme malé postupné změny, které jsou oni schopni akceptovat a které jim přinášejí radost. Postupně pak nabalujeme další a roztáčíme tak spirálu úspěchů.“

Rodina je základ

Samostatnou kapitolou je pak hubnutí u dětí. „Děti mají bohužel daleko menší šanci získat odbornou péči než dospělí. Pokud se dítě vrátí z lázní, kam ho poslal pediatr, do rodiny, kde obezita vznikla, roztáčí se většinou kolotoč. Proto pořádáme rodinné kurzy, kde děláme společně pomalé změny, což nám přijde mnohem efektivnější,“ uzavírá Iva Málková.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.