Diety odebírají spoustu životní energie. „To vidím jako největší negativum,“ uvádí psycholožka

5. říjen 2020

Obezita není jen problém dneška. Stačí vidět kypré tvary Věstonické venuše. Podle zakladatelky společnosti STOB Ivy Málkové na to ale byla tehdy ta dotyčná hrdá.

„Dřív byla kila navíc znakem hojnosti, ale dnes jsou spojována s negativními osobnostními vlastnostmi a lidi trpí často daleko víc psychickými důsledky, než těmi zdravotními.“

Na druhou stranu je život strávený dietami a myšlenkami na to, co jíst a co ne, taky nanic. „Člověk pak ani z jídla nemá radost,“ konstatuje psycholožka v Blízkých setkáních.

Jídlo má být radostí, ne starostí

Upozorňuje na nástrahy byznysu s hubnutím, kdy lidé podléhají tlakům obchodníků a vyřazují ze své stravy jednotlivé složky jídla. „Zužují si tak postupně jídelníček, takže pak už vlastně ani nemají co jíst. Hlavně to odebírá strašně moc životní energie a to vidím jako největší negativum,“ zdůrazňuje Iva Málková.

„Jídlo, které dřív sloužilo k uspokojení hladu, se dnes stává modlou a lidi řeší jídlem své negativní emoční prožitky. Pro lidi s problémy tak jídlo ztratilo svůj původní smysl a stalo se problémem,“ uzavírá odbornice.

Měla někdy ona sama problémy s nadváhou? Trpí civilizace nadbytkem jídla? Vládne pořád ideál štíhlosti? Může se stát jídlo návykem?

autoři: Tereza Kostková , eh
Spustit audio

Související