Dietní recept se dá vylepšit čedarem, slaninou a smetanou. Omeletky Haliny Pawlowské

14. květen 2022

Člověk v průměru stráví u jídla šest až sedm let, připomněla v Omeletkách Halina Pawlowská. Tentokrát je věnovala zdravému životnímu stylu. Dozvíte se, jak držela dietu, i jak se dá dietní recept vyslepšit čedarem slaninou a smetanou. O zdravém životním stylu povypráví David Kraus. Uslyšíte povídku Ondřeje Letochy Prostě ješitnost i pokoření a Halina Pawlowská prozradí recept na hovězí pečeni na kávě.

Mě osobně kila tížila ještě před maturitou, a proto jsem odjela na kurz, abych byla krásnější. Pět hodin denně jsem cvičila, abych pak nedostala téměř nic k jídlu. Kurz vedl dietolog, jehož nejoblíbenější píseň byla od Voskovce a Wericha a pořád si notoval: „...půl párku... půl párku..."

Seznámila jsem s jeho synem a stali se z nás kamarádi. Jednou za mnou přijel na chalupu a já mu nabídla obyčejné toasty. Veka, sýr, máslo, šunka. Úplně omdléval rozkoší nad lahůdkou. Pak mu to došlo. On totiž do svých dvaadvaceti let vůbec nevěděl, že existuje normální máslo.

Kadeřnice měla obavu, že bych se nevrátila

Vybavilo se mi, jak jsem jednou manžela přesvědčovala, že už musí něco udělat se svými vlasy, že vypadá jako bezdomovec. Nakonec mému naléhání podlehl a dokonce se nechal odvést ve Vídni do vyhlášeného módního kadeřnictví.

Bylo krásně, listovala jsem v časopise a chtěla si ho půjčit ven. Kadeřnice řekla: „Musíte mi tu něco nechat, nějaký doklad.“ „Ale já jsem hned zpátky. Můj manžel sedí tamhle," ukázala jsem na jedno křeslo. „Já vím," trvala na svém recepční, „ale já potřebuju něco, pro co se určitě vrátíte."

I dietní recept se dá vylepšit

Moje kamarádka má, stejně jako já, problémy s váhou. Často si vyměňujeme různé recepty na zaručeně dietní pokrmy. Jednou Hana přinesla kuchařku s nízkotučnými recepty a ukázala mi, jakou vařila večeři. „Ale to muselo být asi dost bez chuti, co?" poznamenala jsem. „To tedy bylo," přikývla Hana, „než jsem tam přidala čedar, slaninu a zakysanou smetanu…"

Podle statistických odhadů dodržování diety s omezením tuků prodlouží život jen o pár měsíců. A když se v rozmezí mezi 15 - 65 rokem vzdáme všech věcí, které mohou způsobit rakovinu, zvýší se očekávaná délka života pouze o sedm měsíců. Takže… Stojí za to, abychom si odpírali sachr se šlehačkou, hranolky a svíčkovou?

Show Haliny Pawlowské Omeletky poslouchejte v premiéře ve vysílání Českého rozhlasu Dvojky každou sobotu a neděli po 12. hodině. Každý díl najdete na stránce pořadu zdarma. Omeletky můžete poslouchat i v aplikaci mujRozhlas, kterou lze stáhnout do mobilu.  

autoři: Halina Pawlowská , zk
Spustit audio

Související

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.