Cesta ke štěstí vede také přes nepohodlí a úskalí, ujišťuje odbornice na zdravý životní styl Klaudia Zusková

26. duben 2022

„Zdravý životní styl není jen jídlo a cvičení. Měla jsem pocit, že tady není pořad, který by to pojal celostně,“ vysvětluje Klaudia Zusková vznik dokureality Ke štěstí. „Hodně to vycházelo z mojí vnitřní motivace,“ dodává univerzitní pedagožka a odbornice na psychologii sportu a zdravý životní styl. Proč jsou v její řeči slyšet slovenské „ocásky“? Co nám brání cítit se šťastnými? Co učí své studenty a co má právě teď před sebou? Nejen to uslyšíte v Blízkých setkáních.

„My lidé jsme požitkáři a člověk je nenasytný. Čím víc se do něj libých prožitků láduje, tím to víc chce. Proto se nám zdá, že pořád nemáme dost. Je to přirozená lidská vlastnost, ale je otázkou, co s tím uděláme,“ zamýšlí se psycholožka a pedagožka.

„Tady je zajímavý moment, který do toho ráda vnáším. A to je diskomfortem ke komfortu. Na to, abychom se mohli cítit šťastně, vede cesta přes nepohodlí a úskalí. Není to jediná podmínka, samozřejmě. Ale pak najednou, když si například po měsíci dáte kávu, kterou milujete, tak zažíváte nadšení a cítíte dvojnásobný požitek.“

Cesta „Ke štěstí“

Co populárně-naučný televizní pořad hledá a co je to vůbec štěstí? „Ta předložka v názvu pořadu je důležitá, protože to je pohyb, dynamický proces, který se v nás odehrává. To, jestli se k pocitu štěstí přibližujeme nebo se od něj vzdalujeme. Vzniká pak otázka, co můžeme udělat pro to, abychom směřovali více „ke“ štěstí,“ uzavírá odbornice Klaudia Zusková.

autoři: Tereza Kostková , eh
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.