Věční hledači štěstí nejsou pro dlouhodobý vztah, připomíná psycholožka Marta Boučková

26. leden 2021

Dobře fungující vztah je o tom, že v něm chceme být. Partner nám dělá radost, i když nás čas od času štve, říká psycholožka Marta Boučková.

Dá se vztah naučit? „Pořád sbíráme zkušenosti a pracujeme s nimi. Učíme se žít ve vztahu celý život, nejen s partnerem, ale i s dětmi a přáteli. Základní vzorec si bereme z rodiny. Mnohdy může být dokonalý rodičovský vztah pro dítě handicapem. Děti očekávají, že taky potkají ideálního partnera. Pak jsou zklamané, že najít ideálního partnera je těžké.“

Vztahy v pozdějším věku vyžadují více tolerance

Mohu navázat dobrý vztah se svobodným padesátníkem, zazněla otázka jedné z posluchaček. „Ve chvíli, kdy se navazují vztahy v pozdějším věku, tak už máme svůj život nastavený. Přizpůsobování a tolerance dá větší práci,“ radí Marta Boučková.

Kdy je dobré ze vztahu odejít? „Když je tam nějaké ubližování. Psychické nebo fyzické násilí. A to i za cenu, že se život otočí vzhůru nohama. Vnímání toho, co by partneři ve vztahu měli vydržet, se vyvíjí. Dnes budujeme vztahy na základě sympatií, bez vize povinnosti a zodpovědnosti. Chemie po čase vyprchá. Pokud si nechceme připustit, že se vztah mění, tak jsme ti věční hledači štěstí a to není perspektiva pro dlouhodobý vztah,“ uzavřela psycholožka Marta Boučková.

Je lepší, když ve vztahu ustupuje žena? Jak by si měli dospělí věci ve vztahu vyříkat?

Spustit audio

Související