Dietní krůtí steaky s francouzskou bramborovou kaší
Francouzské bramborové kaši se říká kaše diplomatů. Nezapomeňte ji podle toho ozdobit: libečkem, petrželkou anebo nadrobno nakrájenými papričkami jalapeňos.
Ingredience na krůtí steaky:
6–9 paprik (od každé barvy 2–3)
1 velká cibule
0,5 kg zelí
česnek
4 rajčata
2 rajské protlaky
olivový olej
sůl
pepř mletý
Ingredience na francouzskou bramborovou kaši:
750 g brambor
2–3 mrkve
3 stroužky česneku
sůl
máslo
mléko plnotučné
muškátový květ
rozmarýn, tymián
pepř mletý
Příprava:
1. Do hrnce dáte trošičku olivového oleje a dvě lžíce másla, všechnu nakrájenou zeleninu, česnek necháte až nakonec, na zeleninu položíte krůtí steaky a dusíte asi 20 min.
2. Potom přidáte rajčatový protlak, česnek. Není potřeba podlévat, a když, tak nepatrně. Osolíte, opepříte. Zeleniny můžete dát, kolik chcete. Zatím připravíte kaši.
3. Nakrájíte brambory na kostičky, přidáte 3 nakrájené mrkve (třeba na kolečka) a společně uvaříte doměkka v osolené vodě. Nezapomeňte přihodit 3 oloupané stroužky česneku a špetku muškátového květu.
4. Pak vše scedíte. Pokud jste přidávali i jiné bylinky, snítky vyndejte, brambory s mrkví rozšťouchejte nebo rozmixujeme společně s přidaným studeným máslem a postupně podle potřeby přiléváte teplé mléko do požadované hustoty, případně ještě dosolíte. Kaše by neměla být tuhá, ale nadýchaná a „hedvábná“.
Pošlete nám svoje recepty na e-mailovou adresu rano@rozhlas.cz. Vybrané recepty odvysíláme vždy v pátek po 5:00.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.