Dieta celulitidu akorát zhorší. Pomůže pohyb a volné oblečení, radí lékařka

12. červenec 2017

Takzvanou pomerančovou kůži neboli celulitidu má asi 85 % žen na celém světě. A asi každou zajímá, proč celulitida vlastně vzniká.

„Jedná se o nedostatečnost lymfatického systému. Ten z těla odvádí škodliviny a toxické látky. Pokud ale funguje špatně, mohou se objevit otoky končetin a břicha, jemné mravenčení a únava nohou. Nebo právě celulitida,“ vysvětluje doktorka Drahomíra Vídenská z Centra laserové estetiky v Praze na Žižkově.

Prevence je jednoduchá, ale...

Prevence spočívá v obvyklých radách, které ale zdaleka ne každý dodržuje – správná strava v přiměřeném množství, dostatečný pitný režim a samozřejmě pohyb. „Lymfatický systém si můžeme představit jako cévní systém bez srdce. Zastoupit ho může lýtková pumpa. Když chodíme, sval se zvětšuje, kůže vytvoří protitlak a tím pádem se vytlačuje lymfa, která odvádí škodliviny,“ popisuje.

Zatímco se ale porucha lymfatického systému týká obou pohlaví, celulitida trápí především ženy. Jejich podkoží je přizpůsobeno těhotenství, aby mohlo změnit objem kůže. Je tedy elastičtější, takže se pod ní mohou ve větší míře ukládat tukové zásoby.

Starost na celý život

Celulitida spočívá právě v hromadění škodlivých a toxických látek v tukových buňkách, nejde tedy přímo o důsledek nadváhy nebo obezity. Redukční diety tedy nepomohou, právě naopak. „Celulitidy je obtížné se zbavit. V první řadě je třeba podpořit lymfatický systém. A nenosit těsné oblečení, třeba džíny,“ radí lékařka.

Zeštíhlující ošetření a lymfodrenáž těla

U pokročilých stádií je ale nutný odborný zásah. Možností je více, od laseru po lymfatické masáže. „Na některých pracovištích se ale stává, že se neotvírají lymfatické uzly v oblasti klíčních kostí, podpaží a tříslech. Musí se otevřít všechny, jinak může masáž nadělat velké problémy,“ varuje.

Celulitida jako zahrádka

Nejde samozřejmě o žádné otevírání třeba skalpelem. Jde o ruční masáž daného místa, nebo se k tomu využije laser. Ani ten ale při odstraňování celulitidy není jednorázovou záležitostí. „Péče musí být pravidelné a je de facto celoživotní. Když vyplejete zahrádku, také to neznamená, že plevel už znovu nenaroste,“ uzavírá Vídenská.

Spustit audio