Devětsil Kablíkové

11. březen 2005

Česká botanika není disciplína vysloveně chlapská. Dokonce už začátkem 19. století se v ní uplatnila a doslova proslavila žena - Josefina Kablíková. Její portrét visí nad psacím stolem v Botanické zahradě, a protože byla spřízněná rodově i se slavnou malířskou rodinou Mánesů, nechybí ani v jejich tvorbě. Je zachycena na botanické exkurzi ke krkonošským Sněžným jamám na známém obraze Quido Mánesa. Nemá sice letos žádné kulaté výročí, ale 9. března uplynulo 218 let od jejího narození. Po čase se provdala za vrchlabského lékárníka Kablíka, a tak se dostala do kontaktu s léčivými rostlinami a s krkonošskou přírodou.

Když se narodila, horské potůčky už začínaly jak se patří zurčet a dole u Vrchlabí se drala mezi sněhem na světlo boží první kulovitá květenství devětsilů. Zdalipak víte, že jeden z nich je ryze český? Je pojmenován právě po české botaničce Josefině Kablíkové. Zapsala se výrazně do dějin české botaniky a podílela se na tzv. Opizově výměnném ústavu. Ten spočíval - začátkem 19. století poprvé na světě - na vzájemné informovanosti a rozesílání herbářových položek a preparovaných rostlin mezi vědci, sběrateli a institucemi v Evropě.

Devětsil Kablíkové

Její devětšil, devětsil Kablíkové (Petasites kablikianus), popsal a pojmenoval jiný český botanik, Fridrich Graf von Berchtold, Freiherr von Ungarschüt, narozený v Platz bei Neuhaus roku 1781. Jinými slovy, svobodný pán Bedřich Všemír hrabě Berchtold, narozený v Místě u Jirkova v Čechách, profesí lékař a zájmy a láskou botanik. Devětsil Kablíkové najdete v okolí Ještědského hřbetu, v Hrubém Jeseníku a v Beskydech, všude vzácně, zato v Krkonoších skoro na každém kroku. Až tam pojedete, podívejte se po něm.

Spustit audio