Devadesátá léta byla nejsvobodnější. Vzpomínám na to s velkou nostalgií, prohlašuje Rey Koranteng

23. červen 2022

Má rád svoji rodinu, historii, politiku, šachy a létání. Na zprávy se prý díval už jako dítě. Rey Koranteng se na obrazovce televize Nova potkává s diváky už 28 let. Jak se změnila profese novináře? Dokáže si od zpráv udržet profesní odstup? Na kterém letišti ho potkáte? Je pověrčivý? Kde bude trávit letní dovolenou?

„Prvních pět let jsem dělal počasí. Od roku 1994 do roku 1999. Devadesátá léta byla nejsvobodnější. Nova začínala jako podceňovaný projekt. Všichni jsme byli mladí a zapálení. Doba tomu přála. Vzpomínám na to s velkou nostalgií,“ zasnil se Rey Koranteng při rozhovoru s Adélou Gondíkovou v Radiocafé Vinohradská 12.

Pozici „rosničky“ v novém tisíciletí vyměnil za zprávaře. „Profese novináře se mění s důrazem na rychlost. Dřív měly zprávy 15 nebo 20 minut, dneska mají skoro 50 a ještě se tam všechno nevejde. Ve spoustě ohledů je to jednodušší. Na všechno mi stačí mobilní telefon. Buďte na sebe opatrní, abych vás neměl ve zprávách,“ vyzval diváky v Radiocafé.

Je pověrčivý? „Když vycházím ze dveří, tak vždycky pravou nohou. A když mi přes cestu přeběhne černá kočka, tak se radši vrátím. Problém je, že si ji teď pořídili sousedi,“směje se. Kousek od něj bydlí i jeho kolegyně Lucie Borhyová. „Vidím na její zahradu. Byla náhoda, že jsem se tam přistěhoval. Ale jsou lidi, kteří si myslí, že bydlíme spolu.“

autoři: Adéla Gondíková , zk

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.