„Děti mi říkají: Nebuď měkká, mami.“ Autorka a cestovatelka Lucie Paulová u Haliny Pawlowské

„Jsou situace, kdy si říkám: Proboha, co tady děláš?!“ přiznává Lucie Paulová, scenáristka úspěšných seriálů, matka pěti dětí a nadšená cestovatelka. Kam nejraději vyráží za dobrodružstvím a proč opustila televizní tvorbu a vrhla se na beletrii pro děti?

Lucie Paulová žije rychle a coby matka od početné rodiny také často ve velkém chaosu. „Když je mi nejhůř, tak si říkám: Vždyť sis přece vymyslela tu cestu, jedeš tam a tam a budeš mít tři neděle v roce jenom pro sebe.“

Špicberky na kajaku nebo se psím spřežením

Propadla hlavně severním krajům a momentálně se těší znovu na Špicberky, které už jednou projela na kajaku. Teď ji čeká výprava s psím spřežením. Ráda cestuje sama, ale také ráda zážitky sdílí s někým blízkým.

Jeden z nejhezčích treků proto prožila v Nepálu, kam vyrazila s herečkou Ljubou Krbovou. „Najít parťáka, se kterým jdeš sám a zároveň sdílíš, to je úplně nejvíc,“ pochvaluje si vysokohorskou výpravu, při které během 9 dní ušly 189 kilometrů.

U knížek už zůstanu

„Vypadá to, jako že se pořád toulám. Ale tak to není. Vyrážím jednou dvakrát za rok. Jinak nedělám nic jiného, než že píšu. Taky maluju a dělám maminku,“ popisuje svoji všednodenní náplň scenáristka Ulice, Ordinace v růžové zahradě nebo Doktorů z Počátků.

Před dvěma lety se ale vrhla především na psaní knížek. Úspěch sklidila třeba se svou knihou pro děti Elvíra, strašidlo z kontejneru. „Děti si říkaly o další díly,“ usmívá se. V minulém roce vyšla knížka nazvaná Zozomba. Tu i sama ilustrovala.

„Je to něco jako mystery fantasy pro děti. Je v tom realita, jak v dobrodružných knížkách bývá. Ale taky imaginární svět s vlastními pravidly, v jejichž rámci se mohou stát věci, které by normálně nevznikly.“

Speciál Haliny Pawlowské Pokračování za chvilku: Co Čech, to Němcová poslouchejte v premiéře ve vysílání Českého rozhlasu Dvojky každý den po 12:00 anebo v repríze po 20:00. Každý díl najdete ještě týden po odvysílání na stránce pořadu zdarma. Díly nejsou ke stažení.

autoři: Halina Pawlowská , and
Spustit audio

Související