Den je krásný, Je po dešti anebo Krásná neznámá… Ranní Dvojka připomíná 100 let Karla Krautgartnera

20. červenec 2022, aktualizováno

Spoluautor hitů, průkopník swingu a jazzu u nás, a hlavně muž, který rozpoznal talent Karla Gotta. Taneční orchestr Československého rozhlasu patřil pod jeho vedením ke špičkovým evropským souborům. Dalibor Gondík v ranním vysílaní pouštěl jeho písničky v legendárním karlínském Studiu A přímo z gramofonu. Na své setkání s Karlem Krautgartnerem vzpomínají Petr Janda, Laco Déczi, Jiří Suchý a další. Hlas ve čtených úryvcích Krautgartnerovi propůjčil Vasil Fridrich.

Na den přesně, ve středu 20. července, připomněla Dvojka v ranním vysílání narození legendárního rozhlasového kolegy, muzikanta a hudebního skladatele Karla Krautgartnera. Talentovaný klarinetista a saxofonista byl průkopníkem swingu a jazzu u nás.

Taneční orchestr Československého rozhlasu patřil pod jeho vedením ke špičkovým evropským souborům. Stál také na začátku kariéry Karla Gotta, kdy i přes neúspěch v soutěži Hledáme nové talenty v roce 1958 rozpoznal jeho talent a umožnil mu tak odstartovat hvězdnou kariéru.

Karel Krautgartner spolupracoval také s Evou Pilarovou, Pavlínou Filipovskou, Václavem Hybšem, Jiřím Suchým, Vlastou Průchovou a mnohými dalšími osobnostmi domácí hudební scény.

Přímo z legendárního Studia A

Orchestr Karla Krautgartnera

Ranní Dvojka vzpomínala na tvorbu a život Karla Krautgartnera přímo v legendárního karlínského Studia A. Největší hity, na kterých se podílel, zazněly z dobové techniky a gramofonových desek.

Ve vysílání na svého kolegu vzpomínají Václav Hybš, Petr Janda, Josef Zíma, Jiří Suchý nebo Laco Déczi. Speciálním hostem byl také herec a moderátor Nočního mikrofóra Vasil Fridrich, díky jehož hlasu ožívají úryvky rozhovorů uveřejněných v 60. letech v časopise Melodie.

Největší hity

Dalibor Gondík a Regina Květoňová vybrali do vysílání nezapomenutelné evergreeny jako Den je krásný v podání Karla Gotta a Jany Petrů, Dva modré balónky Josefa Zímy, Je po dešti Judity Čeřovské nebo Krásná neznámá Petra Jandy. Právě pod těmito hity je totiž Karel Krautgartner spoluautorsky podepsán.

Spustit audio

Související