Den bez flirtu je ztracený den. Omeletky s Halinou Pawlowskou

3. říjen 2021

Flirt je někdy nevinný, někdy krátkodobý, někdy vášnivý a někdy dokáže způsobit těžký úraz duše. O tom, jak takové úrazy přežít, budou dnešní Omeletky na Dvojce.

Až do poloviny 18. století bylo anglické slůvko flirt slovesem a znamenalo „třepetat se, škubat sebou“. Údajně až lord Chesterfield použil slovo v kontextu, jak ho známe dnes.

A zřejmě se trefil. Muži, když flirtují, tak se všemožně natřásají. Ženy se při flirtu protahují, chichotají a házejí vlasy. Jisté je, že při flirtu je všem euforicky, stoupá jim krevní tlak a roste počet červených krvinek.

Hřebíček na hlavičku ale uhodila i francouzská herečka Catherine Deneuve, která o flirtu jednou řekla: „Flirt je jako pilulka, nikdy nemůžeme přesně předvídat vedlejší účinky.“

Žárlivý amok

Jednou jsem pronásledovala svou první lásku autem po pevnině, když on plul v jižních Čechách v rámci tělesné výchovy na vysoké škole na pramici s novou spolužačkou. Někde poblíž Třeboně jsem z břehu zahlédla, že má láska se ke spolužačce nahnula moc blízko, že jí dechla do vlasů a na rameno vsadila jemný polibek, vypráví Halina Pawlowská.

Rozběsnilo mě to. Popadl mne žárlivý amok. V kalhotách i triku jsem vběhla do Vltavy, doplavala jsem k lodi a snažila se na ni vylézt. To loďka nevydržela a za chvíli jsme byli ve vodě všichni tři. Vztek mne přešel, ale o kameny u břehu jsem si odřela celé tělo. A ta holka, pilná studentka prvního ročníku medicíny, na mě lila jodovou tinkturu, až jsem brečela bolestí. Ona ale nekompromisně řekla: ,Všechno hnusný musí pryč!‘. A já jsem to pochopila a odtáhla taky.

Sádra na zlomené srdce

O těžkém úrazu duše promluvila v Omeletkách i zpěvačka Jitka Zelenková. Ze všeho nejvíc mne vždycky skolil úraz, na který vám žádný ortoped ani chirurg nedá lék. Sádru na zlomené srdce totiž zatím nikdo nevymyslel. Přesto malý recept existuje – nenechte se dlouho užírat nenávistí a pokuste se na tom dotyčném najít něco, pro co ho můžete mít rádi i po rozchodu. Je to dobrý předpoklad pro to, že rekonvalescence bude úspěšná.

V Omeletkách ještě zazní text posluchače Stanislava Jugy Nevstoupíš dvakrát do jedné řeky. Jitka Zelenková se vyzná ze svého vztahu k Paříži. Na závěr Halina Pawlowská prozradí recept na ovocné pusinky.

Show Haliny Pawlowské Omeletky poslouchejte v premiéře ve vysílání Českého rozhlasu Dvojky každou sobotu a neděli po 12. hodině. Každý díl najdete na stránce pořadu zdarma. Omeletky můžete poslouchat i v aplikaci mujRozhlas, kterou lze stáhnout do mobilu.  

autoři: Halina Pawlowská , opa
Spustit audio

Související

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.