Dějiny kuchyně: Salát z psychotropní lociky od německého šéfkuchaře? Kuchyně Bílého domu za prezidenta Bushe
Hostům VIP recepce v Bílém domě 25. května 1992 přistál na talíři i Insalata dello Chef s divokým salátem (wild lettuce). Alespoň to dosvědčuje jídelní lístek ve sbírce Romana Vaňka.
Recepce prezidenta George H. W. Bushe na počest nakladatelství Times Books a jeho demokratického předchůdce Jimmyho Cartera začínala míchanými těstovinovými pokrmy. Podávaly se ravioli s hříbkovou omáčkou, fettucini s kapiemi Red Bell Pepper v pestu a kořeněné penne s houbami a šunkou.
Problematický salát
Následovaly hřebenatky s bílým tomatovým máslem a italskou inspiraci prozrazoval i Insalata dello Chef s divokým salátem (wild lettuce). „Ve většině slovníků má toto spojení označovat lociku jedovatou s mírnými psychotropními účinky,“ vysvětluje Roman Vaněk.
„Ale asi těžko předpokládat, že by v Bílém domě jeli na psychotropních látkách,“ uvažuje spoluautor pořadu Dějiny kuchyně a zakladatel Pražského kulinářského institutu. Navíc si musíte uvědomit, že šlo o začátek 90. let a George Bush sr. byl konzervativním prezidentem.
Chutě německého šéfkuchaře
„Garantem připravované recepce byl tehdy šéfkuchař (oficiální terminologií White House Executive Chief) Hans Raffert z Německa.“ Byl pověstný tím, že každé jídlo pečlivě chutnal a taky to na něm bylo vidět. Když odešel do penze, zhubnul o 9 kg. „Kdyby ale opravdu ochutnal salát z lociky pro každého hosta, těžko by zvládl recepci až do konce.“
Raffert byl v prezidentské kuchyni od roku 1969, takže si ho nejspíš dobře pamatoval i James Carter. Vzhledem k jeho německým kořenům se pochopitelně podávala pečená kachna. „Ale Carterova rodina vyžadovala spíš tu americkou. Bývalý prezident si totiž hlídal kila a místo amerických hamburgerů jedl spíš domácí těstoviny,“ dodává Vaněk.
Víno zásadně kalifornské
Pokud ale italskou kuchyni zrovna nemilujete a byli byste mezi pozvanými hosty Bílého domu, měli jste možnost ochutnat pošírovaného lososa v omáčce z červeného vína (cabernet), telecí podávané s artyčokovými srdci, hovězí filé s omáčkou s bílým pepřem nebo kuřecí prsíčka se sýrem Fontina a prosciutto.
Pokud ale čekáte, že všechny podávané pokrmy doprovázela špičková italská vína, budete zklamáni. „Tady zůstával Bílý dům příkladně patriotický. V nabídce najdete bílé víno z kalifornského vinařství J. Lohr, konkrétně Riverstone Chardonnay ročník 1990.“
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.