Dějiny kuchyně: Na Silvestra 1938 vám v Lucerna Baru mohl zpívat i sám R. A. Dvorský

3. leden 2018

Jak asi vypadala oslava Nového roku v roce 1938? Rozplynula se aspoň na chvíli černá mračna, která tehdy stála nad prvorepublikovým Československem?

„Silvestr v paláci Lucerna, resp. v Lucerna Baru, měl hned několik chodů. Menu nabízelo třeba studeného labského lososa,“ říká Roman Vaněk, spoluautor rubriky Dějiny kuchyně. Byl to jeden z neslavnějších prvorepublikových podniků, kde zpíval R. A. Dvorský s Melody Boys.

„Ve stejné době se v kinech premiérově hrály takové snímky jako Škola, základ života nebo Pozor, straší! s Věrou Ferbasovou. Taky v paláci Lucerna,“ doplňuje historik Martin Franc.

A po biografu jste hned mohli zajít na drink a něco na zub do vyhlášeného Lucerna Baru. „Jen jste se museli připravit na flámování s německými oficíry a celebritami Hitlerova Německa. V následujících letech jste jich pak nejvíc mohli potkat v blízkém hotelu Alcron,“ připomíná historik.

Silvestrovské menu za 40

Jídelní lístek je vyveden v barvě s veselou dekorací, jaká se k poslednímu dni v roce hodí. Celé menu stálo prvorepublikových 40 korun a to nebylo málo. Aperitiv jste si museli přikoupit za pět korun. Vybrat jste si mohli mezi vermutem, sherry, portským nebo tokajským Aszu.

Pořadí jídel začíná polévkou (zadělávaná drůbeží polévka, hovězí vývar s vajíčkem, humrový krém nebo želví polévku podávanou v šálku a s vínem Madeira). „Jako předkrm si jste si mohli poručit tři ústřice Royale. I když humrová majonéza, škeble po námořnicku nebo místní specialita šneci podle Černého koně také nevypadají špatně,“ komentuje Vaněk jídelní lístek z roku 1938.

Vlastenci jedli české ryby

Pokud jste chtěli demonstrovat své vlastenectví, tak jste mohli zvolit studeného labského lososa s bylinkovou omáčkou či vařeného českého candáta s holandskou omáčkou. A hlavní chod? „Krocan nebo pečené mušle jako u Arnošta Filipa z Valdštejna v nabídce nejsou. To bychom se ale museli vrátit do mnohem veselejšího roku 1818. Pochutnat jste si ale mohli na lahůdce: pečený krocan s kaštanovou nádivkou a kompotem, nebo na telecí pečeni s celerovým salátem či na slavné mezinárodní specialitě – svíčkovou Wellington se smaženými brambůrky.“

Taky jste se mohli rozhodnout pro bažantí prsíčka a la Sluka. „Kdyby nebyl název Sluka s velkým S, šlo by o úpravu s vnitřnostmi. Jenže na menu je velké písmeno, které nezná ani Československý kuchařský lexikon. Našel jsem ale bažanta podle ministra národní obrany a později premiéra Udržala. S jeho dcerou se oženil majitel pardubického hotelu Veselka Arnošt Košťál,“ dodává Vaněk.

autoři: Kateřina Dvořáková , Martin Franc , Iva Bendová , Roman Vaněk
Spustit audio