Dějiny kuchyně: Hotel Esplanade vařil v 60. letech opravdu luxusně. Měl totiž vytahovat valuty z peněženek cizinců

4. říjen 2017

Esplanade Hotel Praha se dodnes pyšní meziválečnou tradicí. Slavnostní otevření proběhlo už v roce 1927. Zrovna z té doby sice Roman Vaněk jídelní lístek nevlastní, nahlédnete ale do VIP kuchyně 60. let minulého století.

„Esplanade tehdy měl i exkluzivní noční Est Bar, který měl otevřeno až do 3:00,“ říká zakladatel Pražského kulinářského institutu. Taky tam končili všichni movití flamendři éry reálného socialismu a taky „západní“ klientela. „Jako bychom ani nebyli v Československu roku 1963 svíraném hospodářskou a zásobovací krizí.“

Světové speciality

Jídelní lístek z roku 1963 měl působit světácky, taky proto přebíral světové speciality luxusních restaurací od Vídně až po Bombaj nebo peruánskou Limu. Ale vařili opravdu dobře, od nejkvalitnějších druhů masa, až po jinak exportní 12° Prazdroj.

„Panovalo tady zdání nekonečné hojnosti, a to s jediným cílem, kterým bylo získat západní valuty,“ dodává Vaněk. Pokud zapojte svou fantazii, tak si můžete pochutnat už u studených předkrmů. Vedle ruských vajec, obložené šunky s křenem, krevetového koktejlu či majonézy z kuřat objevíte taky salát Lido (krevety, sardele, celer a majonéza). Takový luxusní salát Beafood stál 13,40 Kčs, za sedm korun jste si mohli dát toast Esplanade s humrovou majonézou, kaviárem a tresčími játry.

Devět omelet?

Předkrm je ale pouhý začátek. V menu ale najdete až neuvěřitelných devět omelet! Od nejlevnější Florentinské za 5,60 (se špenátem) až po luxusní omeletu Favorite s drůbežími játry za 11,90. Dáte si hlavní chod? Třeba zapékaný telecí steak Orloff se sýrem, špagetami a hráškem nebo roštěnou Girardi s hořčicí, kapary, žampiony.

Doporučení šéfa kuchyně pak obsahuje čtyři speciality pro dvě osoby a s celkovou hmotností masa 300 gramů. Takový telecí steak Praha se šunkou a ementálem, vínem, koňakem a chřestem stál 34,30. Byl to nejdražší pokrm z celého jídelníčku.

U moučníků se vám budou sbíhat sliny

Dohromady na něm najdete 21 jídel světové kuchyně, ne vždy je to ale hlavní jídlo, ale klidně i předkrm nebo teplý moučník. Třeba vídeňský Kerzenstüberl reprezentují palačinky s čokoládovým krémem. Za ně ale zaplatíte docela hodně, 19,30 Kč. Glasgowskou restauraci One o one třeba zastupuje Beetsalad (salát z červené řepy, jablek a okurek doplněný šlehačkou).

Logo
autoři: Kateřina Dvořáková , Roman Vaněk
Spustit audio