Cukrová kukuřice, výjimečně sladká zelenina
Palice cukrové kukuřice obsahují šťavnatá zrna, která se sklízejí dříve, než ztvrdnou. Lze je využít v kuchyni i při zahradním grilování. Poslouží jako výborná a zdravá příloha.
Historie
Kukuřice cukrová (Zea mays), jedna z forem kukuřice seté, se poměrně hojně pěstuje na polích pro zrno a píci. Kukuřice je známá jako plodina asi 2 500 let, byla to nejrozšířenější rostlina předkolumbovské Ameriky, zejména v Peru a v Bolívii, kde byla vypěstována z planých rostlin. Mladší kukuřici cukrovou známe teprve od 18. století.
Zahradní pěstování cukrové kukuřice je velmi jednoduché
- Od dubna do počátku května vyséváme osivo na záhon.
- Kukuřice je mohutná rostlina, a tak potřebuje dostatek místa; pěstební spon by měl být minimálně 40x40 cm.
- Semínka můžeme vysévat po dvou s tím, že po vyklíčení je podle potřeby vyjednotíme na jednu rostlinu.
- Vysévat můžeme i do řádků vzdálených od sebe asi 50 cm, vzdálenost semen v řádku má být 25 cm.
- Kukuřice potřebuje slunné stanoviště, na půdu nemá zvláštní nároky. Zálivka v létě podpoří vývin mohutných klasů a šťavnatých semen.
- Klasy sklízíme v tzv. mléčné zralosti, kdy jsou zrna ještě měkká, použít je ale možné i zralejší kukuřice.
Zpracování
V kuchyni upravujeme buď palice vcelku, nebo jednotlivá zrna. Palice konzumujeme syrové i vařené v osolené vodě, dušené na másle či grilované. Kukuřičná zrna (čerstvá, sterilovaná či mražená) jsou oblíbenou přísadou do míchaných salátů, zeleninových příloh, směsí a polévek.
Další informace o pěstování a využití cukrové kukuřice najdete v internetovém Receptáři na webu www.iReceptar.cz.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka


Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.