Cukrářka Petra Burianová: Proudu, ve kterém plavu, se už nebráním. Ale je to jízda

4. červen 2024

Před čtyřmi roky vyhrála soutěž Peče celá země. „Jsem teď úplně jinde. Říkám: Netlač řeku, teče sama. A z té řeky se stal dravý proud,“ shrnuje dnešní stav věcí. Čemu se správně říká frgál? Jak jí jde studium na teologické fakultě? S jakou charitativní organizací spolupracuje? Proč by se podle ní měl člověk vzdělávat celý život? Proč má krásný vztah ke Zlínu? A co se lidé naučí v Centru řemesel?

„Tomu proudu, ve kterém plavu, se už nebráním. S pokorou přijímám všechno, co tam pluje se mnou, ale je to jízda. I v té povodni se snažím zachovat svůj pověstný klid. Je důležité, aby se člověk zklidnil a popral se s výzvami,“ uvažuje.

Petra Burianová

Mezi novými výzvami je cestování. „Petra Burianová je holka z vesnice, která ji má ráda a nikdy netoužila letět za oceán. Ale, jak se říká, odříkaného chleba největší krajíc. S ČT jsem v rámci pořadu Pečení na neděli navštívila Jižní Ameriku a rumunský Banát, kde jsme natočili pět dílů.“

Výzvou jsou i cizí jazyky. „Lidé říkají, že mi všechno jde. Ale mojí slabou stránkou jsou jazyky a já se teď posunuji do zemí, kde tu angličtinu hodně potřebuji. A cítím v ní velké mezery. Burianová na tom už ale pracuje. Hodně mi pomáhají návštěvy u dcery ve Francii, kde všichni mluví anglicky. Snažím se a doufám, že se to posune k lepšímu,“ uzavírá pekařka a cukrářka v Blízkých setkáních.  

autoři: Tereza Kostková , eh

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.