Co se stane, když natankujete špatné palivo? A jak poznat to kvalitní?

19. duben 2018

EU přišla s novinkou, kterou je jednotné značení pohonných hmot. Chce tak zamezit omylům při tankování v různých zemích. Čerpací stanice mívají svá vlastní obchodní značení a najít nápis Natural, nebo Super u dieselů, je často nemožné.

„Podle nové celoevropské normy budou označeny stojany i nová auta. Snadně tak spárujete stejné symboly,“ vysvětluje Pavel Šimáček z, Ústavu technologie ropy a alternativních paliv VŠCHT v Praze. Jak nové značky vypadají?

U benzinu je v kruhu písmeno E a za ním číslo vyjadřující maximální obsah biosložky. Pro dieselová paliva je vyhrazený symbol čtverce a v něm písmeno B, opět s obsahem biosložky. Pro plynová paliva je pak symbol kosočtverce, ve kterém je příslušná zkratka paliva.

Nová evropská norma zavádí nové znaky pro benzin a naftu

Co vlastně tankujete?

Nejčastěji se tankuje benzin ve dvou oktanových hladinách 95 a 98. Setkat se ale můžete se 100. „Oktanové číslo vyjadřuje odolnost paliva vůči tzv. klepání. To je nežádoucí a nestandardní proces spalování, při kterém palivo hoří příliš rychle.“ Způsobuje snižování účinnosti motorů, k přehřívání a v extrémním případě až k poškození motoru.

Co když se spletete a natankujete jiné palivo? „Když použijete vyšší oktanové číslo, nic se nestane. Moderní motory si poradí i s opačným problémem, kdy natankujete benzin s oktanovým číslem 95 namísto 98.“ Elektronika motoru dokáže režim spalování přizpůsobit, ale je to na úkor účinnosti. Může se vám snížit výkon, resp. zvýšit spotřeba.

Jak poznáte kvalitu?

Dnešní pohonné hmoty mají i biosložku, která je u nafty to do 7 %. Speciální paliva, tedy vysokoprocentní směsi, už mají podíl vyšší. „Prodává se pod zkratkou E85. To je palivo, které obsahuje 85 % etanolu a 15 % benzinu. Směsná motorová nafta má 30% podíl biosložky a koupit můžete taky čistou bionaftu.“ Jak běžný motorista pozná, že tankuje kvalitní palivo?

Podle Šimáčka má celá EU stejné jakostní normy benzinu nebo nafty. „Vnímavější motorista si určitě všimne malého štítku na stojanu. Je tam napsáno, že palivo odpovídá normě ČSN EN 228 (u benzínu) a ČSN EN 590 (u nafty). Ostatní typy paliv mají jiná čísla, ale pokud tam ten štítek je, mělo by být palivo kvalitní.“

Tankování (ilustr. foto)
autoři: lup , Tereza Stýblová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.