Co řekne váš žlučník na vánoční přejídání?
Sváteční hodování svádí k hříchům, se kterými si zažívací ústrojí někdy již neporadí a zareaguje velmi nepříjemně.
Žlučníkový záchvat vzniká snadno
Připomeňme, že játra vytvářejí žluč, ta se shromažďuje ve žlučníku. Ten na podnět z dvanáctníku posílá žluč, aby pomáhala při trávení tuků a vstřebávání vitaminů v nich rozpustných (A, D, E a K). Potíže se žlučníkem často souvisejí s přítomností žlučových kaménků. Ty mohou ucpat žlučovody vedoucí do tenkého střeva, žluč se pak hromadí ve žlučníku, hrozí bakteriální infekce, bolestivý zánět. Opakované záněty mohou žlučník poškodit natolik, že přestane fungovat. Dispozice k tvorbě žlučových kamenů se dědí, riziko jejich vzniku zvyšuje nesprávná strava. Žlučové kameny se vytvářejí téměř pětině populace, častěji ženám, ale přibližně jen třetina pociťuje nějaké obtíže. Akutní zánět žlučníku vyvolá většinou chyba ve stravě. Provází ho nevolnost, zvýšená teplota a bolest v pravé horní části břicha, která může zasahovat až pod lopatku a vadí při dýchání. Chronický zánět je méně nápadný, objeví se tlak v podžebří, nechutenství, nadýmání a nevolnost.
Vyšetření se není třeba obávat
Při vyšetření pomáhá lékaři ultrazvuk, speciální rentgenové vyšetření a krevní testy. Léky předepisuje lékař jen při akutních potížích, není vhodné užívat je dlouhodobě, nebo dokonce stále. Důležitý je jídelníček, který musí obsahovat: nízkocholesterolovové pokrmy, zeleninu, ovoce, méně tuků, v žádném případě přepálené, jídla, připravovaná co nejkratší dobu, rozumnou míru koření, omezené množství cukru, více vlákniny. Doporučuje se například netučné mléko a zakysané výrobky, libové maso a maso z mladších zvířat, ryby s nízkým obsahem tuků, malé množství drůbeží nebo vepřové šunky, nenadýmavá mladá zelenina, jablka, třešně, broskve, meruňky, banány, z koření pak petrželová nať, bobkový list, kopr, majoránka, kmín, bazalka, červená sladká paprika. A také bylinky: máta, vlaštovičník, ostropestřec mariánský či zlatobýl.
Další rady pro zdraví najdete v internetovém Receptáři na webu www.iReceptar.cz
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka