Co je důležité vědět o správném připojení kamen do komína

30. květen 2012
Rada pro tento den

Doba od jara do podzimu se hodí pro kontrolu, pravidelnou údržbu, případnou rekonstrukci komína či třeba pro výměnu kouřovodu.

Připomeňme si zásady připojení topného spotřebiče do komína

Každá kamna, krbová vložka či kotel se ke komínu připojí tzv. kouřovodem, tedy plechovým potrubím, které může být viditelné, nebo schované pod odnímatelným krytem. Platí, že:
- Také kouřovod vyžaduje pravidelné čištění a je třeba mít vyřešenu přístupnost této části topného systému
- Ve svislém směru nad přerušovačem tahu musí kouřovod dosahovat délky 0,5 m
- Největší možná délka běžného kouřovodu může být 3 metry
- Každé pravoúhlé koleno v kouřovodu je vhodné počítat za metr délky kouřovodu

Účinná délka komína

Rovněž platí pravidlo, že kouřovod by neměl překročit pětinu účinné výšky konkrétního komína. Účinná délka komína se měří od místa, kde kouřovod ústí do sopouchu, tj. do bočního otvoru komínového průduchu, až k vrcholu komína.

Průřez kouřovodu

Důležité je, aby kouřovod měl týž rozměr průřezu, jako má komín. Nikdy nesmí být průřez kouřovodu větší a samozřejmě nesmí být větší ani oproti průřezu sopouchu. Případná zúžení kouřovodu pak mají svá pevná pravidla. V takovém případě je na místě se poradit s kominíkem a počítat s tím, že redukční přírubu lze umístit na výstup spalin z topidla.

Keramická vložka

Do keramické vložky lze kovový kouřovod napojit nejlépe speciálním napojovacím dílem nebo kouřovod zřetelně menšího průměru dotěsnít komínovou vatou.

Další informace o výběru či rekonstrukci komína najdete v internetovém Receptáři na webu www.iReceptar.cz.

Spustit audio