Co chutná veverce a jak jí v zimě přilepšit

31. prosinec 2013
Rada pro tento den

Na zimu si veverka staví důkladné hnízdo. Opatří ho tepelnou izolací z rozcupované kůry tak pečlivě, že zatímco venku mrzne, veverka si doma dovede udržovat teploučko jako v pokojíku až 20°C.

Co jí chutná
Mezi nejoblíbenější potravu veverky patří vydatné a chutné oříšky. Tlamička zvířátka funguje jako louskáček, který ořech rozlouskne za pár vteřin. Dále se živí nejrůznějšími semeny, v jehličnatých lesích tvoří důležitou část jídelníčku smrková semínka. Pod stromy pak zůstávají typicky ohlodaná vřetena šišek. Jídelníček si dále zpestřuje pupeny a mladými výhonky stromů, občas i houbami a rostlinami z lesního podrostu. V létě pak přicházejí na řadu i nejrůznější plody. Strava veverek je zkrátka velmi zdravá.

Část potravy si ukládají na zimu
Kromě oblíbených vlašských a lískových ořechů si schovávají i bukvice, žaludy a dokonce i houby. Podle toho, co místo poskytuje. Zásoby ukrývají do stromových dutin, nebo je zahrabávají pod zem. Protože v zimě nespí, potřebuje během období sněhu a mrazu dostatek potravy. Podobně jako ptáky, i veverky můžeme v zimě přikrmovat. Stačí pod stromy zavěsit krmítko a naplnit je slunečnicovými a dalšími semínky, různými druhy ořechů loupanými i ve skořápce, vhodná je i směs pro činčily. Veverky potěší i kousek jablka či hrušky, krmítko je však třeba kontrolovat aby v něm ovoce při oblevě neplesnivělo. Jablečné křížaly a další druhy nepřislazeného sušeného ovoce jsou vhodné také, zvláště pro krmítka, která nebudeme denně kontrolovat.

Další informace najdete v internetovém Receptáři na webu www.iReceptar.cz

Spustit audio