Člověk je zralý, když pěstuje kytky a po ránu snídá. Omeletky s Halinou Pawlowskou

21. listopad 2021

Dnešní Omeletky na Dvojce naplní zralost. Dozvíte se, podle čeho člověk pozná, že je zralý. I to, jaké by to bylo, kdyby život běžel pozpátku – od zralosti k mladosti. 

Zralost se pojí s lecčím. V někom může zrát poznání, v jiném odhodlání. Ve zralých mužích mohou uzrát nezralé city a zralým ženám zraje pleť. V někom uzrává talent a někdo zraje pro šibenici. Jak ale člověk pozná, že je zralý?

Prý tehdy, když ráno snídá, za oknem pěstuje kytky, z nichž ani jedna se nedá kouřit, a večeře a kino není začátek rande, ale celé rande.

Život pozpátku

Halinu Pawlowskou ale nejvíce zaujala úvaha, kterou pronesl herec Donald Sutherland:

Nejnespravedlivější věcí na životě je způsob, jakým končí. Život je hezký, ale co dostanete na konci? Smrt! To je nějaká odměna?

Představte si, že by to šlo obráceně: Nejdřív zemřete. Potom nějaký čas žijete v domově důchodců, dokud Vás nevyrazí, protože jste moc mladí. Dostanete zlaté hodinky a půjdete na 40 let do práce, kam budete chodit do té doby, než budete dost mladí na školu. Pak už to jede jako po másle: alkohol, holky, drogy, večírky… vysoká škola, střední škola, mateřská škola… Stanete se dítětem, hrajete si, nemáte žádnou zodpovědnost. Stanete se miminem. Postupně zapomenete chodit a vrátíte se do bříška. Posledních 9 měsíců vás máma bude nosit a nakonec skončíte jako… Orgasmus!

Jako svatební

Recept na tvarohové šátečky jsem vyčetla na internetu a už třikrát jsem s ním doma měla velký úspěch. Podobné šátečky jsem jako malá kupovala v mlékárně v našem domě za 55 haléřů. Ty dnešní sice nejsou z kynutého těsta, ale rozpadají se na jazyku, jako by byly svatební, láká Halina Pawlowská.

Na těsto je potřeba jeden tvaroh, jedno máslo a čtvrt kila polohrubé mouky. A jednoduchá je i nápň. Stačí jeden tvaroh, jeden žloutek, vanilkový a krupicový cukr a trocha citronové kůry.

V Omeletkách ještě zazní povídka posluchačky Věry Zmeškalové Klidně se mi smějte. Svoji povídku Zralým ženám patří svět přečte Halina Pawlowská. Herec Václav Šanda představí filmové tipy. A proč se cítí nezrale, prozradí zpěvačka Heidi Janků.

Show Haliny Pawlowské Omeletky poslouchejte v premiéře ve vysílání Českého rozhlasu Dvojky každou sobotu a neděli po 12. hodině. Každý díl najdete na stránce pořadu zdarma. Omeletky můžete poslouchat i v aplikaci mujRozhlas, kterou lze stáhnout do mobilu.  

autoři: Halina Pawlowská , opa
Spustit audio

Související