Čím se dají čistit pláty na kamnech či plotýnky vařiče?
Péče o pláty na kamnech, případně o plotýnky elektrického sporáku vyžaduje pravidelnou údržbu.
Čtenáři Receptáře nabízejí své zkušenosti s čištěním a ošetřením kovu, který je vystaven vysokému žáru i korozi.
Jaroslava Šobíšková z Neveklova doporučuje kuchyňský omastek:
„Naše maminka (ročník 1911) pláty na sporáku natřela omastkem a nechala tuk vpít. Tuk špínu rozpustil a železo nakonzervoval. Potom pláty vytřela dosucha hadrem. Když se zatopilo, trochu to zavonělo, ale pláty vydržely dodnes. Okolo plátů byl rám, ten čistila jen solí na mokrém hadříku. Používám elektrický vařič, jehož plotýnky rychle rezavějí. Zachraňuji je právě tím, že na ně kápnu trošku jedlého oleje, který nechám působit.“
Jan Pavlíček z Chotěboře radí použít ocet a pak nátěr
„Jsou-li pláty rezavé, jako odrezovač postačí ocet. Poté je řádně očistím drátěným kartáčem a natřu grafitovou pastou, Lze použít i vypalovací silikonovou barvu. Každopádně po prvním zatopení musíme řádně větrat.“
Josef Musil z Ledče nad Sázavou používá brusný papír, stříbřenku, olej i máslo:
„Pláty je zapotřebí dobře ošetřovat od prvopočátku, dokud jsou zachovalé. Staré pláty s hloubkovou korozí už nikdy nebudou pěkné, ty by bylo nutné nejprve přebrousit strojní bruskou."
Pravidelnou údržbu lze provádět suchým nebo mastným způsobem
Při suché údržbě pláty nejprve dobře odmastím a očistím od rzi smirkovým plátnem zrnitosti 60, potom plochu natřu vypalovací stříbřenkou (na komínové roury) a nátěr čas od času obnovím.
Kdo pláty před zatopením potírá jedlým olejem, případně zbytky másla z prázdného obalu, také dělá dobře. Takto je však nutné pláty ošetřovat vždy, když na ně vyteče voda. Při pravidelném ošetřování mají přirozený kovově opálený vzhled a další čištění a natírání není nutné.
Další podrobnosti najdete na www.iReceptar.cz
Nejposlouchanější
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Přijměte pozvání na úsměvný doušek moudré člověčiny.
František Novotný, moderátor

Setkání s Karlem Čapkem
Literární fikce, pokus přiblížit literární nadsázkou spisovatele, filozofa, ale hlavně člověka Karla Čapka trochu jinou formou.